Мнозина още от март се оплакват, че 2020-а е най-лошата година заради коронавируса. Е, вече е краят на декември и след по-малко от ден тя ще бъде свършила. Но дали 2021 г. ще бъде по-добра? Ако не искате да оставяте това на случайността, намерете място в дома си за следните 4 растения.

1. Бамбук на щастието

Както подсказва името му, бамбукът на щастието ще донесе на всички в дома ви голям късмет. Той е декоративно растение, като зеленото му стъбло е спираловидно завъртяно на върха си. Изключително лесно е за отглеждане, така че не изисква голямо внимание. Специфичното при него е, че не се отглежда в саксия с пръст, а във ваза с вода. Трябва само от време на време да я сменяте и да разтваряте в нея минерални торове. Последната ви грижа е да забършете праха от листата му.

Бамбукът на щастието е много популярен във фън-шуй. Според източната философия, за да донесе най-голямо благополучие, трябва да го поставите в стъклена ваза на източна стена. Броят на стъблата му са от голямо значение. Ако има само едно - това вещае много любов на семейството ви, ако са три - привлича щастието. При пет - портмонето ви винаги ще бъде пълно и богатството ви ще се трупа с лекота. Ако стъблата са седем, ще бъдете здрави като скала, а ако успеете да отгледате 21 стъбла, ще бъдете успешни във всяка една сфера. Китайците вярват, че те в никакъв случай не трябва да са 4, защото произнасянето на цифрата звучи като тяхната дума смърт.

2. Дяволски бръшлян

Името на дяволския бръшлян не е толкова атрактивно като това на бамбука на щастието, но позитивите му за дома ви не са за подценяване. Най-големият от тях е, че умее да пречиства въздуха в стаята, в която се намира. Бръшлянът улавя и абсорбира формалдехидите и редица други вредни химикали преди да са стигнали до дробовете ви.

Дяволски бръшлян
Дяволски бръшлян

Той е много лесен за отглеждане. Трябва да знаете, че предпочита пряката слъчева светлина, стига навън да не е прекалено горещо. В никакъв случай не го оставяйте без редовна поливка. Липсата ѝ ще доведе до появата на кафяви петна по листата му.

Отново във фън-шуй се смята, че дяволският бръшлян трябва да е добре дошъл в дома ви. Той се свързва основно с привличането на пари и богатство, като плътно ги следват късметът и щастието.

3. Орхидея

Орхидеите са едни от най-красивите стайни цветя заради нежните си цветове. Отглеждането им обаче не е особено лесно. Те се нуждаят от много светлина, като през горещите дни е препоръчително леко да ги скриете на сянка, за да не изсъхне почвата им прекалено много. Внимавайте с водата, защото при преполиване има вероятност корените да започнат да загниват.

Орхидея
Орхидея

Според фън-шуй орхидеята привлича в дома различни хубави неща в зависимост от цветовете си. Ако те са розови, се гответе за стабилни отношения с партньора си. Щом са бели, в дома ви ще царят мир и разбирателство. Лилавите обаче са тези, за които се вярва, че носят най-голямо благоденствие.

4. Пахира

Пахирата е роднина на царствения баобаб, макар да е доста по-малко дръвче. Характерното за нея е стеблото ѝ, което с времето се преплита, а на върха му се образува зелена шапка. Пахирата не обича пряката слънчева светлина, така че сянката няма да ѝ навреди. Спрямо температурата е малко капризна. Предпочита по-хладните помещения, където е около 15 градуса.

Пахира
Пахира

Пахирата е известна като дървото на парите в Китай и се вярва, че носи богатство и щастие. Причината се крие в тъмните ѝ листа, които олицетворяват човешка ръка с пет пръста. Във фън-шуй цифрата 5 се свързва с петте елемента - дърво, огън, земя, метал и вода. Затова и растението носи благоденствие и изобилие.