Настоящата процедура за одобряване на активни вещества в пестицидите поражда "безпокойство", отсъди в сряда омбудсманът на ЕС, Емили О'Райли, пише Евроактив

И цитира ново заключение на наблюдателният орган на ЕС, който оценява начина, по който Европейската комисия одобрява активните вещества, използвани в пестицидите. Според него „когато ЕОБХ (Европейски орган за безопасност на храните) идентифицира критични области на безпокойство или не идентифицира безопасна употреба, Комисията трябва да поиска разяснения от ЕОБХ, преди да одобри въпросното активно вещество, в съответствие с принципа на предпазливостта“.

Омбудсманът също така поиска по-голяма прозрачност в процеса на вземане на решения и разяснения относно това как Комисията стига до заключението си за безопасна употреба, докато няма налични данни.

За да бъде одобрено активно вещество в пестицид за пазара на ЕС, производителят трябва първо да подаде заявление до ЕОБХ.

След това ЕОБХ извършва научна оценка на риска, предназначена да предостави основата на одобрението на Европейската комисия или условията на решението за одобрение.

Органът за наблюдение на ЕС разследва тази процедура след жалба, подадена до офиса на омбудсмана от Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) през 2013 г., в която неправителствената организация осъди, че има незаконни одобрения на активни вещества в пестициди от Европейската комисия.

По-специално, разследването на омбудсмана разгледа два въпроса.

Едната е практиката на Комисията да одобрява активни вещества, за които ЕОБХ, органът на ЕС, отговарящ за научната оценка на безопасността, не е идентифицирал нито безопасна употреба, нито критични области на безпокойство.

Омбудсманът също така преразгледа практиката на Комисията за одобряване на вещества, за които на по-късен етап трябва да бъдат представени допълнителни данни, потвърждаващи тяхната безопасност, метод, известен като „потвърждаващи данни“.

От своя страна Комисията информира омбудсмана за вече направени няколко подобрени мерки, предназначени да подобрят процеса на одобрение и да увеличат неговата прозрачност.

Понастоящем надзорният орган на ЕС приключва разследването с три предложения към Комисията: да гарантира, че одобрява вещества, базирани само на употреби, потвърдени за безопасни от ЕОБХ, че процесът на одобрение е напълно прозрачен и че използването на процедурата за потвърждаващи данни е допълнително ограничен.

Ханс Мюлерман, координатор по химикали за PAN Europe, заяви, че PAN Europe приветства това дългоочаквано решение на омбудсмана на ЕС и изисква от ЕК да се върне в релсите със законите на ЕС за пестицидите и да компенсира загубеното време, като следва стратегията "От фермата до трапезата", насочена към намаляване с 50% на използването на пестициди.

„PAN Europe изчислява, че около 200 активни вещества, които представляват опасност за околната среда и биоразнообразието на ЕС, са разрешени от Европейската комисия по незаконен начин, а в някои случаи и с пълно пренебрегване на оценките от ЕОБХ, който е идентифицирал "опасни", добави той.

Групата добави, че въпреки ангажимента от 2016 г. да намали броя на потвърждаващите дерогации, Комисията продължи да използва широко метода на дерогация, с 55% от одобренията само за 2019 г.