Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ
През декември започва подготовка за отглеждане на разсад за ранно производство на зеленчуци. Важно условие за производството на качествен разсад е използването подходяща торово-почвена смес. Сместа се приготвя от добре разложен, пресят, оборски тор и почва в съотношение 2:1, обогатена с 1,2 kg/m2 суперфосфат, 0,6 kg/m2 калиев сулфат и 0,4 kg/m2 амониев нитрат. Тя трябва да e обеззаразена, с неутрална реакция (рН 6,6-7).
Обеззаразяването на торово-почвената смес може да се извърши по физичен и химичен начин
Един от прилаганите физични методи е термичното обеззаразяване на почвата, известен като пропарване. Почвата се третира с прегрята пара под полиетиленово покритие. При температура 50оС се унищожават нематодите, между 60-72оС - голяма част от фитопатогенните гъби и бактерии. При по-високи температури, над 82-83оС, семената на плевелите губят своята кълняемост.
Друг екологичен, лесен, сравнително евтин начин за обеззаразяване на почвата е соларизацията. При него се използва топлината от слънчевата енергия през летните месеци. При оптимални условия слънчевите лъчи могат да повишат температурата на почвата в 20-30см. слой над 60оС. За да се осигури добра топлопроводимост и висок термичен ефект почвената смес трябва да бъде добре навлажнена и плътно покрита с фолио. По време на соларизацията съдържанието на влага в почвата трябва да бъде 70-75% от пределната полска влагоемност.
Химичният метод за обеззаразяване на почвата се прилага най-често. Срещу почвените патогени могат да се използват фунгицидите: Дитан М-45, Купроцин, Проплант 722 СЛ, а срещу нематодите – нематоцидите: Базмид гранулат, Видейт, Мокап 10 Г.
Източник на редица гъбни и бактерийни болести по зеленчуковите култури могат да бъдат необеззаразените зеленчукови семена, а също така - и използваният инвентар (саксии, инструменти).
Обеззаразяването на зеленчуковите семена
(краставици, домати, пипер) в домашни условия може да се извърши с 10% разтвор от перхидрол в продължение на 20-25-30 минути (20 минути за краставиците, 25 минути - за доматите и 30 – за пипера), след което семената се промиват с чиста вода и подсушават.
В личното стопанство за обеззаразяване на земеделският инвентар най-често се използва хлорна вар (2%).
През декември в южните райони на страната може да се извършва сеитба на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, бакла, моркови, спанак, магданоз и др.). Целта на тези предзимни сеитби е получаване на по-ранна продукция през пролетта.
Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира месец по-рано в сравнение с тази - от пролетната сеитба. Семената на морковите се сеят седмица преди трайното понижение на температурите, за да се изключи възможността те да поникнат до началото на зимата.
Подходящи за отглеждане на моркови са леките, структурни и пропускливи почви (наносни, глинесто-песъкливи, структурните черноземи). На по-големи площи се препоръчва редова сеитба през 10-12 см., на дълбочина 1,5-2 сm. На малки площи сеитбата може да се извърши разпръснато при посевна норма 1-1,5 g /1m2.
Коментари