Когато плодовете на орехите са нападнати от неприятели като орехов семеяд и ябълков плодов червей, проявите на повредите от тях са именно почерняване и червясване на ядката.

Орехов семеяд

Възрастният неприятел е малка пеперуда, с керемидено-кафяви предни крила и голямо жълтеникаво петно в средата. Гъсеницата е светло- до тъмнокеремидена, със светлокафява глава.

* Семеядът развива едно поколение годишно и зимува като гъсеница в пашкул под кората, под растителните остатъци, в почвата.

* Гъсениците какавидират през пролетта, по-късно от другите плодови червеи.

* Пеперудите снасят яйцата си по зелените плодчета.

* Новоизлюпените гъсеници се вгризват в тях и започват да се хранят с ядката. Една гъсеница поврежда няколко плода.

* През есента гъсениците напускат червивите плодове и отиват в местата на зимуване.

Ябълков плодов червей

Неприятелят вреди по много овощни видове, включително и по ореха.
Гъсеницата навлиза в плодовете, докато черупката е още мека. Поврежда ядката подобно на ореховия семеяд.

Какви мерки се предприемат

Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно третирането е в края на юли - началото на август, когато летят пеперудите. Използват се инсектициди, подходящи за ябълков плодов червей.

Важно е да се прилагат и други мерки, които ограничават неприятеля, особено ако не може да се пръска:

* Редовно събирайте и унищожавайте опадалите край дървото орехи и листа, тъй като това предотвратява преминаването на гъсениците в почвата и укриването им.

* Препоръчително е през есента и пролетта почвата около дървото да се прекопава, за да се извадят гъсениците на повърхността, където да загинат.

* Към края на август около ствола на дървото се увиват пояси от велпапе. В тях се хващат гъсениците, когато напускат плодовете. Късно през есента поясите се свалят и унищожават.

Ореховият семеяд вреди още по бадем, лешник, кестен