Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През ноември агрометеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на почти всички овощни култури, с изключение на ореха. При климатичните условия на нашата страна засаждането на овошките трябва да приключи до средата на декември, 15-20 дни преди началото на зимата.

Фиданките трябва да са здрави, с височина над 100-110см, с повече от 3 скелетни клони и минимум 3 корена с дължина 30-35 см. При наличие на повреди по кореновата система на дръвчетата е наложително отстраняването им до здрава тъкан. Преди засаждане корените на фиданките се съкращават с 1-2см и потапят в каша от оборски тор (1 част), глина (3 части) и вода.

Засаждането на овошките

се извършва в предварително изкопани за целта ями. Дълбочината на посадъчните ями зависи от механичния състав на почвата. При леки, пропускливи и топли почви ямите са с размери 50/50/50, а при тежки почви се изкопават по-дълбоки ями Ако не е извършено предпосадъчно торене, преди засаждане на фиданките в изкопаните ями се внасят: 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат, 10-12 кg угнил оборски тор (при наличие), примесен с почва от повърхностния слой.

При засаждане на дръвчетата кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност. След като пръста покрие корените на дръвчетата, се извършва уплътняване на почвата. Запълването на посадъчните ями с почва става постепенно от периферията към центъра. След засаждането дръвчетата се поливат с 10-15 литра вода. В районите с по-силни ветрове фиданките се укрепват с колчета, забити на 8-10 см от стъблото и привързани с хлабава превръзка.

През ноември овощните култури се намират в състояние на относителен покой, а голяма част от

вредителите

по тях преминават в неактивна форма. В растителните остатъци зимуват много патогени, които са потенциален източник на зараза през вегетацията (струпясване по ябълката и крушата, кафяви листни петна по дюлята и крушата, церкоспороза, черно гниене по семковите и др.) и неприятели (ябълков цветопробивач, плодови оси, бадмов семеяд, черешова муха и др). За редуциране на редица

икономически важни болести

и вредители от важно значение е качественото провеждане на агротехническите мероприятия през есента - есенната дълбока оран и растителнозащитните пръскания.

Ябълките и крушите нападнати от струпясване, след прибиране на плодовете, в началото на листопада трябва да се третират обилно с 5% разтвор от карбамид. Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които разграждат мицела на струпясването. Желателно е да се пръскат и окапалите листа около дърветата.

През есента насажденията с праскови, кайсии, череши, бадеми се пръскат с 2% бордолезов разтвор срещу причинителите на сачмянката и инфекционната апоплексия.

Третирането на овощните култури с бордолезов разтвор се провежда в тихо време и положителни дневни температури - над 5-6?С. Клоните и стволовете на дърветата трябва да се пръскат обилно с препарата.
Бордолезовият разтвор се приготвя от син камък (меден сулфат) и гасена вар (калциев хидроокис). Синият камък има фунгицидно и бактерицидно действие. Гасената вар притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтвора от син камък.

За приготвяне на 10 л 2% бордолезов разтвор

са необходими 200 г син камък и 300 г гасена вар

Синият камък се разтваря в 8-9 литра вода в подходящ пластмасов съд. Гасената вар се разтваря отделно в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. Варното мляко се прецежда и прибавя бавно на тънка струйка към разтворения син камък при непрекъснато разбъркване. Качественият бордолезов разтвор е с небесно син цвят и слабo алкална реакция рН 7,5-8,5. Реакцията на разтвора може се контролира с лакмусова лента.

Бордолезовият разтвор е препоръчително да се използва веднага след като се приготви. Качеството на разтвора се влошава след 5-6 часа.
За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишеите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата е необходимо ствола и дебелите клони на дърветата да се третират с 20% варна каша, към която се прибавя малко глина.