Затова напомняме на стопаните: Един коч може да заплоди 3-4 овце дневно. Правилният режим на полово използване на кочовете е от първостепенно значение. Най-добре е кочовете да се отделят от стадото и покриванията на размърляните овце да се контролират.

Дневните спермални резерви на коча са за заплождане на 3-4 овце, т.е. 4 пълноценни еякулата. За целта сутрин рано в сборното стадо се откриват размърляните овце и се заделят. Ако са открити 3 овце, след покриване на първата на коча се дават 10-15 мин. почивка. След това се позволява покриване на втората. След около 50-60 мин. се пуска за покриване третата.

След 10-12 ч. вечерта се повтаря сутрешната процедура.

При свободно стадно покриване
много често кочовете извършват в първите дни многократни покривания и бързо се изтощават. Покритите овце се повтарят няколко пъти и заплождането продължава 2-3 месеца, което е изключително неблагоприятно. Освен това някои от овцете остават ялови.

Често при свободното стадно неконтролирано покриване е желателно

да се увеличи броят на кочовете
като средно на коч се определят по 20-25 овце. А при контролираното двойно повече овце се заплождат при една случна кампания.
При спазване на основните правила при провеждане на случната кампания е напълно възможно средно от овца да се получават и отбиват от 1,3 до 1,5 агнета, което силно би увеличило приходите и икономическата изгода от отглеждането на овцете.