Само за две години стартъпът AgXeed разработи готова за употреба машина

Преди месец нидерландският стартъп AgXeed направи премиера на своя робот-трактор. Машината, която земеделските стопани са чакали, казват от компанията. Тяхната тайна? Визия, опит в селското стопанство, малка организация и подходящите партньори.
Само за две години AgXeed разработи готов за употреба робот-трактор. И не става въпрос за малък полеви робот, захранван от батерии, с малки колела или (голям) стандартен трактор без кабина, а робот-трактор с дизелов двигател от 156 к.с., вериги, електрическо задвижване с ВОМ със 136 к.с., 8-тонен теглич от категория III и 3-тонен преден теглич.

Решение за различни видове работа и условия

Според AgXeed твърде много разработчици не поставят земеделието, агрономията или практическата пригодност на първо място, когато разработват концепции за фермерски роботи. „Смятаме, че по-специално малките роботи са много специфични и тяхната осъществимост и пригодност за широкомащабно земеделие остават под въпрос. Искаме да предложим решение за различни видове работа и условия. Това включва обработка на почвата с 4 метра широк култиватор например. За целта трябва теглителна сила и мощност на двигателя. Нещо, което не работи с ръчна количка или не разчита на гуми за косачки“, казва съоснователят на компанията Йорис Хидема.

Автономията като система

Тайните на краткото време за разработка от само две години изглежда се дължат на малката организация и подходящите партньори. „Основната ни компетентност е ноу-хау и опит в земеделието и селското стопанство. Ние не сме специалисти по роботика или Интернет на нещата, а системни архитекти. С подходящите партньори и техните специализации, а също и благодарение на иновативните производители на машини, успяхме да създадем работеща концепция за толкова кратко време“, разяснява друг от съоснователите - Ларс Шмиц.

Независими фермери

Лозунгът на компанията „Ние предлагаме автономия“ се отнася не само до автономни технологии, но и до автономни и независими фермери. Докато AgXeed със сигурност планира да продаде актуалния модел онлайн, компанията също така иска да помогне на други производители да направят своите машини автономни.
От AgXeed смятат, че една от силните страни на хардуера им е, че безопасността (която всеки винаги поставя под въпрос при автономни превозни средства) е заложена в електронните им блокове за управление. Но изтъкват и начина си за събиране и предоставяне на данни, модулът за планиране в онлайн портала.. Това са все отделно продавани модули.

„Искаме да помогнем на производителите с техните проблеми с автономността, например за зърнокомбайни, комбайни за зеленчуци и т.н. Също така вярваме, че регионалното производство допринася за поддържане на провинцията и за по-устойчиво и социално отговорно (хранително) производство. Но фермерите и техните бизнес модели остават центърът на нашите разработки и концепции“, заключват от AgXeed.