1. Планирайте отрано

Един мъчителен въпрос тормози всеки цветар през октомври – „Къде сега да прибера всичко това?“. Всички цветя, които няма да издържат сланите и ниските температури, трябва да отидат на топло в дома. Най-често това са пеларгониеви, хибискуси, палми, цитруси, дипладения, бугенвилия, лантана, пентас и още много други.

Но не чакайте наистина да застудее, за да направите прехода. Ако изпуснете момента, растенията ще се стресират, а по-чувствителните може дори да загинат.

2. Инспектирайте

Преди да внесете цветята в дома ги огледайте внимателно едно по едно. Ако трябва, листо по листо. Неприятели, начални фази на заболяване, дори малки жабки или гущерчета може да са се приютили в саксиите и между стъблата. Някои градинари дори третират превантивно всички растения преди да влязат вътре.

3. Баня и прическа
Ако някои цветя са прекалено големи или обезформени, спокойно може да се подрежат, но не силно. Не отнемайте повече от 1/3 от връхната част на стъблата, за да не провокирате нов растеж. Такъв не е желателен на този етап от годината. След тази операция е време за сваляне на праха от листата. В банята и с хладка вода облейте хубаво листата, почистете саксиите, подсушете или изчакайте да изсъхнат сами.

4. Време е за диета

През зимния период растенията забавят развитието си заради влошените условия. Внасянето на торове не е желателно, защото ще поддържа растежа, но качеството ще е лошо.

5. Правилно разпределение

Нуждата на различните растения от светлина и температура не е еднаква. Онези, които могат да останат на хладно и тъмно не бива да заемат мястото на тези, които не могат. За да стане по-ясно: мушкатата могат да презимуват в мазето, но хибискусите – не, лантаната ще издържи в неотопляема стая, но антуриумът – не.

6. Подложка и изолация

По същата логика някои цветя могат да останат на студения под, а други имат нужда от поне лека изолация „под краката си“. Не забравайте да сложите и подложки под саксиите, където да изтича излишната вода, когато поливате. Не допускайте тя да се задържа там.

7. Редовни профилактични прегледи

Въпреки цялата подготовка е възможно нападение от добре скрити неприятели (памукови, щитоносни, листни въшки, белокрилка, акари, трипси и т.н.). Редовните прегледи ще ви дадат възможност да реагирате навреме. Освен това и патогените не са за подценяване. Пригответе си някоя натурална отвара, с която да третирате превантивно. Луковата например помага при повечето вредители.

8. Темпрературата е решаваща

Повечето цветя са най-щастливи в диапазона 20-27 градуса дневна температура и не по-малко от 10-13 нощна. За растенията в покой пък горната граница е до 10 градуса. За всички важи правилото: „Далеч от отоплителни уреди и от стъклата на прозорците!“

9. Да бъдем реалисти

Ако можете да приберете всеичките си цветя, да им осигурите оптимални условия през зимата и да отделяте време за обгрижването им, това е чудесно. Но, ако нямате тези възможности, по-добре намерете друг дом, в който да презимуват. За някои цветя пък не си струва усилието, въпреки желанието. Бъдете разумни.

10. За икономия на място, време и пари

Много цветя могат да бъдат размножени сега. Не пропускайте да заложите резници. Така хем ще спестите място, хем напролет ще имате много от любимите красоти, с който да започнете сезона безплатно.