Ива Тончева

В сътрудничеството с кооперативния търговец на дребно Мигрос Базел (Migros Basel) компанията Гроусър (Growcer) разработиха първата роботизирана вертикална ферма в Швейцария. Тя ще е в състояние да произвежда през цялата година, независимо от метеорологичните условия, без пестициди и с малко вода. Благодарение на съкратените маршрути за доставка продукцията ще бъде доставяна в местните магазини в същия ден, когато е набрана.

„Вертикалното земеделие е тенденция, породена от нарастващата потребност на потребителите от устойчивост и регионалност“, казва Рене Лори, ръководител на супермаркетите и хотелиерство в Migros Basel. „Чрез нашето сътрудничество с Growcer сме в състояние да инвестираме в иновативен и ориентиран към бъдещето проект“.
Изграждането на първата швейцарска вертикална ферма започна в началото на годината. В средата на юни първите шест продукта, отгледани в нея, вече се предлагат в магазина.

Фермата е напълно автоматизирана, като машините обхващат всички задачи от сеитба до напояване до прибиране на реколтата. Производствените камери са напълно изолирани от околната среда, което позволява целогодишно производство без почва, пестициди и спестяване на вода до 90%. Пространството се използва по най-ефективния начин, превръщайки 400 м? земя в 1000 м? площ за земеделие.

Фермата може да произвежда листни зеленчуци и билки целогодишно и благодарение на близостта си ще достави пресни селскостопански продукти до магазина в рамките на часове.

„Както много други страни и Швейцария зависи от вноса и затова в Growcer добавяме ново ниво на регионалност и приемственост. Премахваме напълно от производствения процес, тъй като представляват заплаха за нашето население и околната среда. В Migros Basel намерихме партньор, който споделя нашите ценности и подкрепя амбициите ни да представим ново поколение устойчиви продукти“, казва Марсел Флориан, главен изпълнителен директор на Growcer AG.

Мотивацията на Мигрос Базел и Гроусър е била не само да се изгради фермата на бъдещето, но преди всичко да се създаде регионална, устойчива и екологична концепция, която смело да се изправя пред предизвикателствата през следващите десетилетия.

Създателите на първата швейцарска вертикална ферма планират да предложат в нея фермерски обиколки с дегустация за всички, които искат да я видят на живо.