Швейцарска долина е на път да стане 100% биологична

28 септември 2020
Агробизнес
17028
1 2 3
 

Вал Поскияво е световен пионер в биологичното земеделие. Местните обработват земята по този начин от около 30 години

Ива Тончева

Всичко започва през 2000 година, когато Вал Поскияво - малка долина в швейцарския кантон Граубюнден с около 5000 италианско говорещи жители, сгушена между Енгадин и Ломбардия - започва да поставя под въпрос бизнес модела си, разказва House of Switzerland.

За да дадем нов тласък на региона, да опазим природата и засилим местната икономика, предприехме стъпки, за да включим нашата долина към Ретианската желеница (Rhaetian Railway), коята е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, обяснява Касиано Луминати, координатор на инициативата и директор на Поло Поскияво, център за продължаващо образование и подкрепа за проекти за териториално развитие.

Един от най-емблематичните примери на швейцарска инфраструктура е точно в тази алпийска долина: удивителният кръгов виадукт Брусио, по който преминават червените туристически влакове на експреса Бернина. Начинанието за международно признаване успява през 2008 година: цялата земеделска земя, която се вижда от прозореца на влака, попада в границите на тази територия. Това дава възможност на различните местни заинтересовани страни в района да се обединя около обща стратегия за развитие, която бива одобрена през 2012. А от 2015 година Вал Поскияво се нарича „Интелигентна биологична долина“.

Концепцията се базира на пет основни принципа: природа, умения, ресурси, мобилност и управление. Подходът отговаря на местните ценности.

Интелигентна биологична долина

Новото име на английски на долината - Smart Organic Valley – е било много обсъждано и широко подкрепено от местните хора. Вал Поскияво е успешен модел както от концептуална, така и от човешка гледна точка. Концепцията му е уникална в света: в момента това е единственият регион, който е успял да обърне почти всички свои производители към биологично земеделие. „Някои от нас вече се бяха обучавали на био земеделие през 90-те години. Този начин на живот и работа е част от нашето ежедневие от почти десетина години. Но цел ни стана да бъдем 100% био в рамките на следващите две години“, разказва Луминати. Той говори за територията, а това е друга, нова стъпка в биологичното сертифициране, тъй като в Швейцария го има само за продукти.

За да се превърне тази амбиция в реалност, е нужна подкрепа от всички сектори на икономиката. Местните производители се увличат: до този момент над 90% от фермерите са преминали към био, а 60 местни производители участват в радикалния биологичен проект. В долината има най-различни производители - от зърнени култури до месо, от сирене до плодове, зеленчуци и билки. „Общата цел ни даде възможност да се свържем в мрежа, да се координираме и да си помагаме в стремежа към промяна“, обяснява Касиано Луминати. Тази новооткрита хармония е оказала пряко въздействие върху околната среда и качеството на живот в долината.

Най-осезаема е промяната върху околната среда и местното биоразнообразие: земята ни отново започва да ражда ечемик и елда, а завръщането на местните видове ни позволи да преоткрием земеделските пейзажи от миналото, не крие възхищението си Луминати. Има и свързване на поколенията: над 50-те ферми в долината се управляват както от стари фермери, така и току-що завършили млади хора, има местни, но придошли отвън.

„Произхождам от семейство, което винаги се е занимавало с биологично земеделие, така че беше напълно логично да възприема този начин на работа“, казва Анина Разели, млад био фермерка от Поскияво. "Изборът да се откажа от използването на химически вещества означава повече работа, но гарантира, че не увреждам природата и мога да предложа на клиентите си 100% натурални плодове и зеленчуци. Майката Природа няма нужда от нас, но и ние зависим от нея. Проектът Smart Organic Valley насърчава местното, отговорно потребление и аз се гордея, че съм част от него“.

Съхранявайки местното наследство

Една от причините, поради която всички се присъединяват към проекта, е, че той позволява да се опази общото наследство на долината. "Трябваше да повишим информираността, преди да позволим на всички да направят прехода. Подадохме проекта на властите и създадохме няколко инструмента за изпълнението му, включително център за обучение. Останалата част от процеса беше извършена индивидуално. Това ни успокои: видяхме, че хората го правят най-вече за себе си и за собствения си бизнес", казва Луминати, който е бил и общински съветник в Поскияво между 2002 и 2015 година. Така става възможно да се опазят местните занаяти, за които е имало опасност да бъдат загубени: например правенето на каменни стени със суха зидария.
Освен на биологичното производство фермите в долината залагат и на възобновяемата енергия. Повечето са инсталирали слънчеви панели на покривите си. "Иновативни сме и в транспорта. Долината ни е достъпна само с кола или влак. Станахме първият регион в Граубюнден, който изпробва и възприе електрическия пощенски автобус като средство за обществен транспорт", допълва Луминати.

Оказва се, че промените оказват влияние върху политическия живот. "Забелязахме, че нашите съграждани се включват по-активно в обществения живот и дискусиите стават по-отворени. Включването на всички жители на Вал Поскияво във всички местни процеси на вземането на решения от властите е довело до нарастващото им участие в обществения живот. „Всеки от нас осъзнава колко привилегировани сме да живеем в тази долина. Гордеем се с това, че ни дават пример за останалия свят“, разказва Луминати.

Признанието ги кара да мислят за бъдещето и те вече работят по Визия - 2040, за да бъде сертифицирана концепцията Smart Organic Valley.

Още от Агробизнес
0

По-гъвкава и по-устойчива, включително на кризи, приеха евродепутатите в петък  да бъде Общата селскостопанска политика след 2022 г., така че стопаните да продължат да гарантират сигурността на

0

По предложение на България и благодарение на българските евродепутати от всички политически партии, Европейският парламент гласува запазването на Преходната национална помощ с нова референтна година

0

Съветът на министрите по земеделие постигна общ подход по бъдещата Обща селскостопанска политика. Споразумението отразява българската позиция Министрите по земеделие на страните-членки на ЕС

0

Фондация Биоселена и Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) призовават българските евродепутати да гласуват за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) и да гарантират

0

Пазарът на зърнени култури, получи подкрепа след обявяването на нов търг за изкупуване на пшеница от Алжир с доставка през декември. В момента френският и европейският произход са особено конкурентни

Последни новини
0

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

0

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

0

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

0

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

0

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Това обяви той в профила си във фейсбук. "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на

Видео с вдигнати ръце и прилепнали едно до друго тела на купонджии - това изпрати читател, уточнявайки че шумният празник е бил в клуб "Мегами". Това е едно от хитовите заведения в хотел "Маринела" в София. Видеото е придружено от настойчива молба здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов да го изгледа

Певицата Адел се шегува с драстичното си отслабване, пя и се превъплъти в призрак по време на дебюта си като водеща на телевизионното шоу "На живо в събота вечер"по Ен Би Си, съобщи Би Би Си. Въпреки очакванията на почитателите си, че ще представи нов албум в предаването, Адел (32 г.) не го стори. Преди дни тя написа и в инстаграм