Какви мерки да взетете срещу основните болести

Късното зеле още се развива, така че грижите за него продължават. Напомняме на градинарите, че зелевата култура се напада от много опасни вредители срещу, които трябва да се предприемат мерки, за да се опази продукцията.

Ето защо съветът е лехата със главесто зеле, както и при останалите видове зеле, за любителите, които отглеждат карфиол, броколи, савойско зеле, да се преглежда редовно за нападение от болести и вредители.

Сред болестите, които са най-опасни за зелевите култури са мана по зелето и алтернария (листни петна).

Мана

По листата на зелето се появяват хлътнали петна, които се покриват с белезникав до пепелявосив налеп от долната страна. По-късно налепът изчезва, а петната прегарят.

Ако в градината има броколи, то маната ще нападне първо тях. Ето защо проверявайте редовно растенията за признаци по листата.

Лехата със зеле трябва да се третира при появата на първите петна. Единственият фунгицид, който е регистриран за борба с мана по зелето е бордо макс 20 ВП в доза 375-500 г/дка. Може също да се използват продукти на база манкоцеб, диметоморф, симоксанил и др., но само след консултация със специалист по растителна защита.

Причинителят на болестта се запазва в растителните остатъци. Ето защо след прибиране на зелките, всички обвивни листа, стъбла и коренища, трябва да се унищожат.

Алтернария

Първите признаци се забелязват по най-долните листа като дребни тъмни петна, които имат концентрична структура – с диаметър около 1 см. По-късно засегнатата тъкан прегаря, накъсва се и опадва.
При висока въздушна влажност петната се покриват с черен налеп. При силно нападение листата пожълтяват и изсъхват.
Пръсканията започват при появата на първите петна. Използват се продуктите: диагонис - 100 мл/дка, дифкор 250 СК – 50 мл/дка, зоксис 250 СК – 70-80 мл/дка и др.
Заразата се запазва в семената или по обвивката им, както и в растителните остатъци. Затова засяването на здрави семена е от решаващо значение за получаване на здрави растения.

Важно е към работните разтвори де се прибавя прилепител!