Има различни причини, сред които е желание да общува и да ни разбере, но понякога е чиста манипулация

Усещали ли сте някога как очите на кучето ви следват, сякаш наблюдават всяко ваше движение? Факт е, че домашните ни любимци прекарват много време, вторачени в нас. И много собственици на кучета се чудят защо.
За съжаление, няма прост отговор на този въпрос. Кучетата имат много причини да насочват погледа си към хората. Но през повечето време те или общуват с нас, или чакат да общуваме с тях. Малко знания и наблюдение ще ви помогнат да правите разликата. Можете също така да научите домашния си любимец на алтернативни начини за комуникация, които не са чак толкова озадачаващи, колкото взирането.
Повече от почти всяко друго животно на земята, кучетата са в унисон с хората.

Те усещат настроенията ни

следват нашите насочващи жестове и ни четат за информация какво ще се случи по-нататък. Това означава, че много се взират в нас, за да получат знания за заобикалящата ги среда. По същество те чакат да направим нещо, което ще им повлияе. Например кучетата бързо научават, че собствениците им вдигат каишката, преди да ги изведат на разходка. Следователно те

ще следят за този сигнал

Същото важи и за времето на хранене, игрални сесии, разходки с кола и много други.

Кучетата също чакат по-преднамерени команди от собствениците си. Репликите за извършване на специфично действие като сядане са шанс за награда. Тъй като обичат да получават лакомство, играчка или игра, те ще следят за тези възможности. Това важи особено за домашните любимци, обучени с положителни подсилващи методи. Те се научават да обичат тренировките и чакат с нетърпение признаци, че е време да играят тренировъчната игра.

Опитва се да каже нещо

Втренчването се появява и когато кучето ви се опитва да привлече вниманието ви или да ви каже нещо. Например, ако е време за тоалетна, то може да седне до вратата и да ви гледа. Или, ако е гладно и вие ядете, втренчването може да означава желание да споделяте храната си. Това е кучешки еквивалент на потупване по рамото.
Някои животни се взират, за да манипулират собствениците си и

да получат нещо, което искат

Това е често срещан сценарий с просия от масата на вечеря. Ако гледа достатъчно дълго, му давате залък от храната си. Всъщност вие сте създали това чудовище. В началото кучето би гледало просто от интерес. Ако пренебрегнете погледа, то вероятно ще намери нещо друго, което да прави. Но погледът ви кара да се чувствате неудобно или виновно, затова отстъпвате, за да спре. И ето го - кучето е научило

нов начин за комуникация

Ако осъзнаете реакцията си на зяпащото поведение на домашния си любимец и премахнете евентуални награди, той в крайна сметка ще опита нови начини, за да привлече вниманието ви. По-добрият подход е да го научите какво бихте искали да прави вместо това.

Споделя как се чувства

Вашето кученце също използва зрителен контакт, за да изразява емоции - както положителни, така и отрицателни. При предците на кучето - вълците, втренчването се смята за заплашително и грубо. Някои кучета все още запазват това. Ето защо никога

не трябва да гледате непознати кучета

или да държите кучетата неподвижни, за да се взират в очите си. Ако животното ви гледа твърдо, с немигащи очи и скована стойка, отдръпнете се и не осъществявайте зрителен контакт. Може да видите това при собственото си куче, когато има заложен кокал или друго ценно лакомство. Опазването на ресурсите често е придружено от упорит поглед и друг агресивен език на тялото. Ако го видите при своя любимец, консултирайте се с професионален дресьор.
Разбира се, голяма част от взирането на кучетата е точно това, което изглежда -

израз на любов

Точно както хората, те се взират в очите на някого, за да изразят обич. Всъщност взаимното взиране между хората и кучетата освобождава окситоцин, известен като хормона на любовта. Този химикал играе важна роля в свързването и засилва чувствата на любов и доверие. Именно той се отделя, когато майка погледне новороденото си. И се задейства, когато гледате кучето си. Нищо чудно, че нашите домашни любимци обичат да ни гледат през цялото време.

Възползвайте се от втренчването

Повечето втренчени кучета са комбинация от обич и внимание. Въпреки че може да ви е неудобно, домашният ви любимец най-вероятно е очарован от вас. Така че, вместо да обезкуражавате фокусирането му върху вас, можете да го накарате да работи и за двама ви.

* Първо, бъдете наясно със сигналите, които подавате на кучето си. Например, казвате ли му да седне с думи, но нещо съвсем различно с езика на тялото си? Помогнете на животното да разбере вашите намерения, като бъдете последователни и ясни.

* Второ, фокусираното куче по-лесно се обучава. Ако то ви гледа, околните разсейващи фактори са по-малко склонни да пречат. Помислете да контролирате зрителния контакт на кучето с команда като „погледни ме“ или „гледай ме“. Така можете да поискате да обърне внимание на вас, а не на околната среда.