Слънчевото и топло време ще е предпоставка за повече захари в гроздето и по-късните плодове

През първата половина от седмицата агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми. Нормализиране на топлинните условия се очаква в края на второто десетдневие на септември.

През седмицата вероятност за превалявания се прогнозира на отделни места в южните райони, но те ще бъдат без стопанско значение. Продължаващата в края на лятото суша в по-голямата част от страната ще бъде сериозен проблем за извършването на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Изключения има на отделни места в Североизточна България, където падналите локални валежи в средата на първото десетдневие на септември подобриха водно-физичното състояние на почвата в горните слоеве и условията за провеждане на сезонните почвообработки (Шумен - 28 л/кв.м, Разград - 51 л/кв.м, Русе - 34 л/кв.м, Силистра - 46 л/кв.м) .

През периода по-голямата част от късните пролетни култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица, отглеждани при поливни условия, ще преобладава восъчна зрелост. При ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. Фаза узряване ще протича при памука и фъстъците. По-късните винени сортове грозде ще встъпят във физиологична зрелост по-рано от обичайните за страната срокове. Прогнозираното слънчево и топло за сезона време през второто десетдневие е предпоставка за синтеза на повече захари в гроздето и плодовете на по-късните сортове овошки.

През периода условията ще бъдат подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта.

До края на второто десетдневие на септември е оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимна рапица.

Следващият период е подходящ за сеитбата на спанак за есенно производство. Семената на спанака се засяват на дълбочина 2-3см. Сеитбата може да се бъде разпръсната (на равна повърхност) и редова. Разпръсната сеитба се практикува, когато има възможност за напояване чрез дъждуване, а редова - при гравитачно напояване. При лентова схема на сеитба разстоянието между лентите е 50-60см, а между редовете в лентата 15-20см. Обикновено една лента е от 4-6 реда. Семената на спанака поникват за 7-8 дни. При благоприятни условия 35-45 дни след поникване на семената растенията формират розетка от 8-10 листа. В тази фаза културата се прибира, обикновено в края на октомври-началото на ноември.