Правят се есенни сеитби

* Ориентировъчно в началото на септември в Северна и в средата на месеца в Южна България се сеят семената на главеста салата и маруля. Целта е да се отгледа разсад, който ще се засади в постоянни лехи в края на есента. Растенията от това производство зимуват в градината. Салатите и марулите са готови рано през следващата пролет.

* Продължава засяването на спанака. Важно е да се избере сорт, който е с къса вегетация, за да е готов след месец - месец и половина.

Може да засеете спанака разпръснато или на редове. Ако е в браздички, разстоянието между тях е 15 см. Засейте плитко - на 2-3 см дълбочина. Препоръчително е да покриете семената с влажна почва, торф или компост.

* Градинарите, които смятат да отглеждат презимуващ спанак, който да е готов рано през пролетта, трябва да го засеят в периода от втората половина на септември до началото на октомври.

* През месеца е подходящо да се сеят есенни репички. За целта почвата се обработва много добре, за да се развиват кореноплодите безпроблемно. Сее се в редове, на плитко. Ако след поникването растенията са нагъсто, необходимо е да се проредят. Между две репички трябва да има разстояние поне 3 см. Важно е да се поддържа добра почвена влажност, за да нарастват кореноплодите равномерно. Не бива да се оставят плевели, тъй като потискат младите растения.

* На открито в градината може да се сеят семената за отглеждане на разсад за предзимно засаждане на ранно зеле.

Ако почвата е суха, преди сеитбата трябва да я полеете и да изчакате малко. След това може да засеете и да оросите внимателно.