Болестта може да се прояви чак при съхранението

Често по време на съхранението на ябълките се забелязват т. нар. горчиви ядки по плодовете. Това е неинфекциозна болест, която може да се прояви както по време на узряването им, така и по-късно – дори след няколко месеца.

Симптоми

По повредените плодове, най-често в долната им част, се наблюдават множество тъмни хлътнали петна. По-късно петната стават по-силно оцветени, като при червените сортове те придобиват тъмночервен цвят, а при жълтите и зелените – стават светлозелени до зелени.
Много често засегнатите плодове нямат външни симптоми, не се различават от здравите, което заблуждава градинарите. При разрязване на плода обаче се виждат кафяви ядки, които са разпръснати из плодовото месо.
Мерките, които трябва да се предприемат, е дръвчетата да се третират преди беритбата. Това обикновено се прави през август. За целта се използват продукти, които са със завишено съдържание на калций. Приложението е според вида на продукта и препоръката на производителя.