Съществуването на тези кюфтета се е превърнало в задължителна част от пазаруването в IKEA. Но сега в знак, че веганската революция не спира, компанията пуска на пазара растителна алтернатива на емблематичното си ястие.

Шведският мебелен гигант обяви, че ще предлага кюфтенца на растителна основа с едва 4% въздействие върху климата в сравнение с оригиналното кюфте. Това e в сила от 3 август и е част от амбицията на компанията да стане климатично положителна до 2030 година.

Направени с растителни съставки, включително грахов протеин, овес, картофи, лук и ябълки, растителните топки предлагат същия вкус и вид на оригиналното кюфте IKEA. В същото време те ще задоволят вкуса не само на любителите на месото, но и на флекситарианци, вегетарианци и вегани.

В ресторантите на мебелния магазин клиентите ще могат да консумират новите зеленчукови кюфтета по същия начин, както традиционното ястие с кюфте: с картофено пюре, сушени боровинки и сметанов сос и на същата цена.

Около 50% от хранителния асортимент в ресторантите на IKEA в момента е растителен или вегетариански.

Компанията очерта положителната си стратегия за хората и планетата през 2018 г., като обяви амбицията си да се превърне в изцяло кръгов и позитивен за климата бизнес до 2030 г. Това означава намаляване на повече емисии парникови газове от цялата производствена верига на IKEA и гарантиране, че всички продукти са произведени в кръгова икономика и са направени от възобновяеми, рециклируеми и/или рециклирани материали.