Производството на картофи и пъпеши е с 9% и 10,5% повече спрямо година по-рано, което се дължи на увеличение на средните добиви. Това отчита седмичния оперативен анализ, изготвен от министерството на земеделието, за площите и производството на зеленчуци, дини, пъпеши и ягодикъм 6 август. 

На този етап от кампанията по-високи са и добивите и при пипера на открито, както и при дините, но поради по-късното прибиране на реколтата през настоящата година, продукцията изостава на годишна база.

При реколтирани близо една трета от засадените площи, производството на домати възлиза на 9,4 хил. тона. В оранжериите са добити 25 910 тона домати и 30 993 тона краставици. В ход е второ зареждане с краставици и домати в оранжериите. Прибрани са 3 669 тона краставици от открити площи (вкл. корнишони) и 8 288 тона зеле.

Събраната продукция от ягоди от настоящата реколта е с около 37% по-ниска от предходната година, в резултат на по-малко реколтирани площи и намаление на средния добив.

Площи и производство от трайни насаждения

Според последните оперативни данни, събраната продукция от вишни, череши и сливи нараства с между 14,4% и 52% спрямо същия период на предходната година, в резултат на комбинацията от увеличение както на реколтираните площи, така и на средните добиви. На този етап производството на круши, малини, праскови и кайсии изостава с
между 7,9% и 61,3% спрямо миналогодишното. При крушите, кайсиите и прасковите това е отчасти вследствие на по-късно прибиране на реколтата, а при малините - изцяло в резултат на по-ниския среден добив.
В начална фаза е събирането на продукцията от ябълки, като са реколтирани 8 ха и са добити 66 тона.

Цени

В рамките на последната седмица средните цени на едро на ябълки, картофи, оранжерийни краставици, праскови и пипер (зелен и червен) на тържищата се понижават с между 1,2% и 9,3% на седмична база.

Същевременно, доматите поскъпват - оранжерийните с 3,6%, а вносните по-чувствително – с 15,1%.

Средната цена на едро на зелето се запазва на нивото от предходната седмица.

Към 7 август 2020 г. цените на едро на оранжерийните домати, оранжерийните краставици и зеления пипер са с между 0,8% и 17,1% по-ниски на годишна база. От друга страна, увеличение на стойностите е налице при картофите – с 6,2% и прасковите – с 11,6%, а зелето и ябълките продължават да се предлагат на значително по-високи цени спрямо миналогодишните, съответно с 59,5% и 70%.