Испанските учени обмислят технология за преработка на отпадъците от работа с плодове и зеленчуци в добавки и съставки.

По-специално на фокус е по-нататъшното използване на меките части и кората, които обикновено се изхвърлят по време на обработката. Тези елементи могат да бъдат преработени в антиоксидантни прахове на базата на плодове.

Група учени от Политехническия университет във Валенсия вече са направили прахове от отпадъци на боровинки и райски ябълки. След изследване е установено, че те имат благоприятен ефект върху микробиотата на червата.

Няма как да не забележим, че напоследък плодовете и зеленчуците на прах набират все по-голяма популярност. С тяхна помощ потребителите могат да добавят полифеноли и каротеноиди в ежедневната си диета. Праховете могат да се използват като съставка при производството на продукти, както и като индивидуална добавка.

Пробата прах от кори na райски ябълки и меки части от боровинки е направена от изследователите Ноелия Беторет и Мария Хосе Госалбес. Част от отпадъците е сублимирана, а друга е изсушена.

Прахът, който е направен от сублимирани плодове, е съдържал повече антиоксиданти. Но веществата бързо се разлагат, докато в този, получен чрез сушене, процесът е по-бавен.