Износът на продукти от руските фабрики за селскостопанска техника за първите 6 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата нараства с 13% до 7 милиарда рубли.

През януари-юни 2020 г. най-голямо увеличение на пратките в чужбина в количествено изражение е отчетено в следните сегменти: експортните доставки на пръскачки са се увеличили с 60% до 51 бройки, брани - с 24% до 437 машини, техника за събиране на реколтата (балировачки , хедери, косачки и др.) - със 17% до 1,03 хил., селскостопански трактори - с 14% до 260 бройки.

Основните направления на чуждестранните доставки бяха страните от ОНД, Европа и Близкия изток.

Поради ограничителните мерки, свързани с разпространението на коронавируса, през 2020 г. бе регистрирано намаление на чуждестранните доставки в парично изражение за редица държави от Европейския съюз, например Полша, Словакия и Германия.

В същото време пратките за Холандия се увеличават 2,5 пъти, за България - с 51%, за Франция - с 20%.

Темпът на растеж на износа на селскостопанска техника през 2020 г. можеше да бъде по-висок, ако не беше въвеждането на ограничителни мерки, които включват, наред с други неща, отмяна на редица международни изложения.

Асоциацията на Росспецмаш очаква, че до края на 2020 г. чуждестранните доставки ще останат не по-ниски от нивото от миналата година, когато те възлизат на над 12 милиарда рубли, което днес е най-добрият показател в цялата руска история.