С добре обучен поздрав, вашият любимец с радост ще предвиди забавлението, което може да има с четириноги приятели

Кучетата са социални животни и най-много се радват на компанията на другите. Точно като хората, някои животни са по-дружелюбни, а други са по-резервирани. Независимо дали току-що сте донесли вкъщи ново кученце и го представяте на старшото, или се разхождате в парк с вашия любимец, правилното запознаване е много важно.

Трябва да знаете,

че кученцата все още развиват своите комуникационни умения. Това означава, че те не разбират правилата, определени от възрастните кучета. Когато влязат за първи път в новия си дом, палетата имат много за учене както от вас, така и от другия ви любимец.
Кученцата веднага започват да търсят някой, с когото да играят и когато не могат да намерят друго пале, възрастното куче е следващото най-добро нещо. То може да е доволно от това, но може и да не е. Докато поведението на възрастното куче е в насока поправяне на подрастващото, няма проблем, ако ръмжи или мърмори. Това е начинът, по който възрастните съобщават, че кученцето е преминало линията и е приемливо, стига кучето да не осъществи неподходящ контакт и да нарани малкото.

Не го порицавайте, ако ръмжи

по този начин животните дават на другите да разберат, че са недоволни от нещо. Ръмженето може да уведоми малкото, че е време да направи крачка назад от ситуацията и това е добър урок, за да може вашето пале да се научи.
За да сте сигурни, че взаимодействията остават подходящи, контролирайте ги. Ако забележите, че по-голямото куче се раздразни от кученцето, е време да отделите или пренасочите палето към друга задача, преди нещата да излязат от контрол.
Трябва да дадете на по-голямото куче

почивка от малкото няколко пъти през деня

Тези периоди на раздяла могат да свалят натиска от старшия обитател на дома и да дадат на двете кучета толкова необходимите почивки.
Когато контролирате взаимодействията, наградете и двете животни за това, че се държат по подходящ начин.
Уверете се, че палето получава

достатъчно упражнения,

психически и физически, така че цялото му внимание да не е фокусирано върху по-старото куче. Страхотна активност е извеждането на двамата любимци заедно на разходка. В крайна сметка с въведение, което не е прибързано, кученцето ще развие комуникационните умения, от които се нуждае, и те ще станат страхотни приятели.

При запознанство 

Почти е гарантирано, че когато вие и вашият приятел сте на разходка, ще влезете в контакт с друго куче.

Винаги питайте другия собственик

дали взаимодействието с любимеца му е наред. Някои животни може да са плахи или реактивни и взаимодействията с тях не са най-добрата идея и за двете кучета. Ако срещата е одобрена както от вас, така и от другия собственик, можете да продължите с нея.
Някои кучета действат по различен начин на каишка и пуснати. Това може да се дължи на чувството, че са хванати в капан и не могат да се измъкнат, ако се стигне до спор.
След като влязат в контакт, вероятно ще се появи нормално поведение и ще последва взаимно душене за поздрав. Признаците, че срещата върви добре, включват спокойно изражение на лицето, подкана за игра и бързо размахвани опашки.

Признаците, че срещата е прекалено напрегната

за всяко от кучетата, могат да включват прозяване, отклоняване на главата от другото куче, напрегнати челюсти, опашки, държани ниско, треперене и настръхнала козина на гърба. Това показва, че животното е нервно от срещата и е най-добре да разделите кучетата и да продължите разходката, преди ситуацията да има шанс да ескалира.

Не позволявайте на вашия любимец да се среща с всяко куче, което види на разходка – накарайте го да се фокусира върху вас при преминаване на друго животно.

Взаимодействията куче-куче са важна част от притежаването на домашен любимец. Когато се изпълняват правилно, те могат да бъдат приятни за всички. Не забравяйте винаги да провеждате срещите бавно и ако някое куче изглежда нервно или тревожно за ситуацията, най-добре е да увеличите разстоянието. С добре обучени поздрави, вашето куче с радост ще предвиди забавлението, което може да има с други четириноги приятели.