Заявленията за издаване на разрешение за извършване на извънгабаритен превоз ще могат да се подават и по пощата. Това предвижда проект за изменение на Наредба № 11/ 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства, съобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

В момента заявления за разрешително се подават лично в областните пътни управления, а след изменението собствениците ще да ползват и лицензиран пощенски оператор за това. 

Промените касаят собствениците на извънгабаритни и/или тежки ППС или лицата, които извършват превозите, както и на собствениците на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделско стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника.

С новите текстове също по-ясно ще са регламентирани етапите, съпътстващи издаването на разрешителното за движение, както и съответните отговорности на администрацията, управляваща пътя, лицата, които извършват превозите, и службите за контрол.

Обществено обсъждане за проектонаредбата е до края на месец август.