Този вид е изключително взискателен към температурата и светлината

За пъдпъдъците е важен и режимът на хранене. Храната трябва да е качествена, с балансирано високо съдържание на белтък.
Има изисквания и за помещението, където ще се поставят клетките. Там винаги трябва да се поддържа температура 19-22 градуса С. А вентилацията трябва да осигурява достатъчно количество свеж въздух - на 1 кг жива маса са необходими 1,5-5 куб. м. При това не трябва да има течение.
Пъдпъдъците са особено уязвими от студения въздух, при което рязко се снижава продуктивността им. А при течение перата на птиците опадват. Специалистите препоръчват помещенията, в които се гледат, да нямат прозорци.

Температура и плътност

Нормативите са до 20-22 С в помещението и не повече от 80 птици/кв. м. Допуска се колебание в рамките на 18-25°С. При температура под 18 С пъдпъдъците спират да снасят яйца. При понижаване на температурата и течение птиците се събират в средата на клетките, удрят се една в друга и се травмират и загиват.
Плътността на отглеждане трябва да е до 80 глави на 1 кв. м от клетъчната площ, но не повече от 25 пъдпъдъци в клетка. Когато се отглеждат подово - до 50 птици на 1 кв. м. Но производството на яйца при този метод на отглеждане е по-ниско.

Осветлението е ключово изискване

Препоръката е да е около 17 часа дневно. За стабилно яйценосене и висока жизнеспособност на пъдпъдъците е важна продължителността на светлата част от деня. Ярката светлина дразни птиците, те стават нервни и възбудени, започват да се кълват дори до смърт. Затова при отглеждането им трябва да се използва основно изкуствена светлина, с лампи 40-50 вата.
Другото изискване за светлината е продължителността. Препоръката е да е около 17 часа дневно. Включването и изключването на осветлението трябва да става в един и същи час.

Влажността на въздуха трябва да е над 55%

По-ниската влажност за по-дълго време намалява яйценосенето. Перушината става чуплива и оредява. Птицата придобива разрошен вид.
Ето защо при първите признаци за ниска влажност се препоръчва да се полее подът с вода, може да се поставят мокри кърпи и съд с вода.
Но да се внимава влажността да не надвишава 75%. Оптималният показател за влажност на въздуха е 60-70%.

Сн. 08-1-1 
Сн. 08-1-2