През последните години патисоните започнаха да се отглеждат и от родните градинари, тъй като дават обилна реколта, а и са много вкусни. Те приличат на тиквичките, но са много по-малки, имат звездовидна форма, срещат се в различни окраски – светлозелени, зелени, жълти, дори черни.

От патисоните могат да се приготвят различни ястия. Те са подходящи и за пържене, и за готвене. Освен това зеленчукът отлично се консервира, а също така и замразява.

Внимание!
Тъй като градинарите все още нямат достатъчно опит с тази култура, често грешат. Допускат патисоните да узреят, а тогава вече те не са толкова вкусни.

Затова берете патисоните по-рано, когато достигнат големина:

*  За консервиране са подходящи плодовете с диаметър 4-5 см.

* За пържене и готвене - с диаметър 7-8 см.

* Над тези размери плодовете стават за готвене и пълнене. Кожицата им обаче не е нежна и трябва да се бели.