И двата варианта изискват много грижи и балансирано хранене

Целият период на отглеждане на телето може да бъде разделен на четири етапа.
1) Период на мляко: Продължителността на този етап е около 4 месеца от момента на отелването. Това е най-важната част от живота на бъдещите крави. Основният компонент в храненето е млякото, към което постепенно се добавят и други фуражи.

През първите 2 седмици не отделяйте телето от майката

Съвместното настаняване е от полза както за телето, така и за кравата. Първите дни се храни изключително с майчино мляко. Приблизително на 5-ия ден започва да свиква да приема вода. След 2-ата седмица сеното се включва в дажбата. И едва след това се добавя концентриран фураж.
2) Период на сучене: Именно на този етап се определя целта на отглеждането на телетата. Например, ако юниците се хранят за месо у дома, тогава млечният период продължава около 8 месеца. Освен това кравата през този период не се дои. За около 3 месеца младите животни получават пълномаслено мляко едновременно с други фуражи. След този период телето напълно преминава към по-груба храна.
3) Период на интензивен растеж: Задачата на стопанина е да осигури пълноценно хранене. С правилния подход телето може да наддава на тегло до един килограм всеки ден!
4) Теле за месо: В този случай отглеждането може да продължи около година и половина. През цялото това време телето трябва да се храни правилно. В противен случай съществува риск от загуба на тегло, което може да повлияе на качеството на месото.

Периодът на хранене от 3-ия до 10-ия месец е най-критичен

Условията на отглеждане са много важни. Свежият въздух е гаранция за добрия растеж. В момента най-опасна е високата влажност. Затова поддържайте помещенията сухи. Другата ви задача е да пазите телето от течение.
А за да гарантирате правилния растеж, давайте:
* 180-320 кг пълноценно мляко;
* 500-600 кг обезмаслено (бито) мляко;
* 140-160 кг концентриран фураж;
* 200-300 кг сочен фураж;
* 250-300 кг сено.
Ако среднодневният прираст е не по-малко от 900 грама дневно, развитието на организма на теленцето се счита за оптимално.
Затова следете теглото му и си го записвайте. Трябва всекидневно да се отчита среднодневният прираст.