Неприятелят придобива бързо устойчивост срещу инсектицидите

Оранжерийната белокрилка е сред най-упоритите неприятели за културните и декоративните видове. Тъй като тя вреди не само в градината, но и по растенията в парниците и оранжериите, както и вкъщи, се развива през цялата година.
Белокрилката има до 10-12 поколения годишно и зимува по растенията.
Пеперудите се заселват от долната страна на листата, като предпочитат най-младите. През деня те стоят неподвижно и само ако растенията се разклатят, се разхвърчават наоколо и след това бързо отново кацат по долната страна на листата. Насекомите са активни през нощта, когато прелитат от едни растения на други.
При полски условия възрастните белокрилки могат да се наблюдават до ноември, но при понижаване на температурата под 0 градуса умират.

Борбата с белокрилката се разделя условно да два периода в зависимост от развитието на културите и използваните продукти за растителна защита:

* От засаждането на разсада на постоянно място до беритбата на първите зеленчуци.

* Беритбен период.

Как се води борба с неприятеля? 

Мерките срещу белокрилката включват агротехнически и химически мероприятия.
За да се проследи появата и плътността на белокрилката, могат да се използват жълти лепливи уловки.
Пръсканията започват при установяване на първите пеперуди и продължават до края на вегетацията на културите. По принцип за професионалните стопанства се дава праг на икономическа вредност (ПИВ).

* При краставици ПИВ е 5 пеперуди на растение.

* При домати: до началото на плододаването ПИВ е 10 възрастни на растение, а по време на плододаването ПИВ е 20 възрастни на растение.

* При патладжана ПИВ е като при доматите.

Подходящи инсектициди
Срещу белокрилката подходящи продукти за растителна защита са: абанто 75 мл/дка, адмирал 10 ЕК – 7.5-50 мл/дка, дека ЕК – 50 мл/дка, клоузър 120 СК – 20-40 мл/дка, конфидор енерджи ОД – 80 мл/дка, ланат 20 СЛ – 125 мл/дка, лимоцид - 400 мл/дка, метеор 0.08-0.09%, моспилан 20 СП – 0.02%, моспилан 20 СГ – 35-40 т/дка, проксимо – 50-80 мл/дка, натурали – 75-100 мл/дка и др.
. При зелето е необходимо към инсектицидния разтвор да се прибавя прилепител (миещ продукт). Важно е и да се направи добро опръскване на листата от долната им страна, особено при цветното зеле.

Внимание! 
Неприятелят бързо развива резистентност към прилаганите инсектициди. За да се избегне това, трябва да се редуват различни химични препарати както по активно вещество, така и по механизъм на действие.

Агротехнически мерки

За растенията се полагат необходимите грижи през цялата вегетация. По принцип добре гледаните култури се нападат от по-малко болести и неприятели.

Задължително е след прибиране на реколтата всички растителни остатъци от лехите да се унищожат. Трябва да се почистят и плевелите, както се обърне особено внимание на поветицата.