Въпреки забавянето поради извънредната ситуация, в която се намира светът в момента, работата по проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ към Програмата Интерег V-A Гърция-България не спира. Следващата стъпка, която вече е факт, е издаването на „Наръчник за устойчиви лозаро-винарски практики. Насоки за развитие на лозарството и винарството при отглеждане на застрашени местни сортове лози“. Благодарение на този полезен сборник всеки винопроизводител, без значение начинаещ или напреднал, ще може да се запознае с различни екологични практики за отглеждане на лози.

Наръчникът започва с въведение в биологичното земеделие, което би послужило на всеки, решил да създаде своя биологична ферма. Богатото съдържание се опира на резултатите от редица направени проучвания, доклади и анализи. То взема предвид както традициите, така и най-новите методи на работа в областта на лозите.

В цялост проектът се фокусира върху опазването на застрашените местни сортове лози в Трансграничния регион, което изисква належащото взимане на мерки. В разглеждания наръчник не е пропуснато да се изтъкнат ползите от подобни действия. Описани са подробно не само методите на биологичното земеделие, но е обърнато специално внимание на подходящите за въпросния регион сортове.

Съхраняването на екосистемата и традиционните местни сортове може единствено да облагороди региона. В хода на проекта вече може да се каже, че диалогът между българската и гръцката страна се задълбочи наистина и предполага развитие в положителна насока. Въвеждането и прилагането на Регламента за биологичното земеделие в Гърция и България, както и предвидената финансова подкрепа, определено бележат нова ера за развитието на биологичното земеделие. Следващият ход е създаването на качествен вътрешен и външен пазар за органичните продукти.

За момента наръчникът е издаден само онлайн, очаква се съвсен скоро да бъде издаден и в печатен формат, и на брайл.

Електронната версия е достъпна на интернет страницата на проекта: https://sosgrape.eu/images/files/6.2.20200513_Handbook-of-sustainable-viticulture-practices_BG.pdf

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.