Цветята не са само само за украса. Напротив! Те имат още много приложения, стига да проучим свойствата и възможностите им и да ги приложим на практика. По същата логика плевелите не са само натрапници в лехите. Те също имат скрити козове в ръкава. И зеленчуците не са само за салата. Някои могат да защитават останалите, при това напълно безвредно и не по-зле от химическите препарати в агроаптеката.

Не сме споменавали за скритите таланти на следните цветя:

* Борагото пропъжда зелевата нощенка, ако е засадено близо до лехата;

* Почвопокривните детелини предпазват от бялата пеперуда и листни въшки;

*Петунията се бори с аспарагусовият бръмбар, въшките, цикадите и нощенките;

* Цветовете на божура привличат Tiphia femorata- хищна оса, която се храни с ларви;

* Слънчогледът привлича полезни насекоми и гони листните въшки;

* Далията е враг на нематодите в почвата, хризантемите също.
Примери има още, но сме наясно, че репелентните свойства на растенията не винаги работят ефективно в полза на градинаря. Затова преминаваме към по-тежката категория - натурални методи за борба с вредните насекоми.

Луков извлек убива инсекти до 95%
Лукът и чесънът присъстват във всеки дом, независимо дали се отглеждат в градината, или само се консумират.
Интересното е, че те отделят фитонциди с изумителни свойства. Например да потискат житните растения около себе си, да заздравяват стъблата и клубените на картофите при засаждане. Чесънът пък е добър помощник при съхранението на различни видиове зърно.
Двете растения, както и техните роднини алиуми, са известни и с това, че пазят ягодоплодни растения от акари и въшки, ако са засадени в близост. Същото важи и за лозовите масиви.

Рецептите са много и са лесни
Освен че имат инсектицидни свойства те подпомагат борбата с някои гъбни заболявания като маната например. Дори се твърди, че глави, закачени в короните на плодни дървета, прогонват неканени пернати гости по време на беритба.
А рецептите в действителност са страшно лесни. Базират се на експерименти с концентрации и фази на развитие както на растенията, така и на насекомите.
Нищо не пречи да опитате и да споделите резултата, нали?

За големи градини
Килограм свежа маса от чесън и/или лук се нарязва на ситно и се залива с около 30 литра вода. Престоява така десетина дни. Преди употреба найстойката се прецежда и се добавя малко сапун за прилепител.
С тази отвара могат да се пръскат всички градински растения, като особено добър ефект е получен при домати, заразени с мана и акари, при двукратно третиране.

Рецепта за малки
200 грама свежи лукови люспи или чеснови скилидки се наситняват и се заливат с 10 литра вода. Престояват едно денонощие, след което течността се прецежда. Към нея се добавя прилепител, а засенатите растения се пръскат сутрин рано или вечер късно.
2-3 третирания през 5 дни са достатъчни за унищожаване на популацията от паяжинообразуващи акари с отлична ефективност.

За цветари
Глава чесън (не много голяма) се намачква и се поставя в стандартен буркан за компот (1кг). Съдът се долива с вода и се оставя на топло и тъмно. След седмица се прецежда.
10 милилитра от настойката се разреждат в 1 литър вода и се добавят 10 грама сапун. За силни нападения се препоръчва концентрацията да се увеличи, но внимателно и поетапно, за да не повреди растенията.

Бърза рецепта с ефект след ден
Според някои градинари няма нужда настойката да престоява, ако растителната маса се счука до кашичка в хаванче. 100 грама маса се накисва в 10 литра вода, разбърква се добре, прецежда се и се използва по предназначение.
Фитонцидите действат дори домашният препарат да няма пряк контакт с насекомите. Акарите и въшките умират мигновено. След ден ефектът е налице.
Важно е процедурата да се повтори след не повече от седмица, за да се унищожат новоизлюпените инсекти. С разтвор от 10 литра спокойно могат да се третират около 100-150 квадратни метра.