Алма Давидова

Цените на зърнените култури на Euronext леко паднаха вчера след краткото рали, предизвикано от доклада на USDA във вторник. На физическия пазар обаче те останаха по-стабилни, което бе улеснено от известно възобновяване на търсенето.

Цените на петрола тази сутрин се повишиха над 40 долара / бар за марката WTI на фона на връщането на търсенето. От техническа гледна точка обаче, зоната на съпротивление при сегашните нива изглежда много силна. Еврото спрямо долара остава непроменено и днес, след вчерашното възстановяване на долара в контекста на положителни данни за заетостта в САЩ.

На международната арена обемът на пшеницата, закупена от Алжир, беше ревизиран до 360 000 тона. Това е по-малко от миналата година за същия период, което повдига много въпроси за нивото на международно търсене след пандемията.

Очаква се прибирането на реколтата във Франция да се възобнови бързо след дъждовете, благодарение на завръщането на антициклона. Спадът в добива на зимния ечемик се потвърждава, което предизвиква и опасения относно пшеницата във Франция, чиито показатели може да са под средните за пет години.

В Аржентина недостигът на влага в момента създава проблеми по време на сеитбата. Около 79% от площите вече са засети, но земеделските производители изпитват трудности при завършването на работата.

Цените на рапицата се възползват от възстановяването на цените палмата и настоящата стабилност в цените на петрола.

Американски пазар

Тримесечният доклад на USDA във вторник предизвика рязко увеличение на цените, но американските пазари днес ще бъдат затворени във връзка с отбелязването на Деня на независимостта на САЩ утре. В резултат на това, предвид дългия уикенд, търговците затвориха някои позиции и прибраха печалбите.

Фондовете бяха нетни продавачи вчера, след като изкупиха малко над 100 000 лота царевица след доклада на USDA.

САЩ продадоха 593 981 тона соя и 19,149 тона царевица за Китай .
Само за вчера USDA потвърди редовни продажби на 202 000 тона царевица и 126 000 тона соя за Китай.

Месечният отчет на USDA за юли ще бъде публикуван следващата седмица на 10 юли.

Черноморски пазар

Оставката на ръководителя на Националната банка на Украйна беше шок за инвеститорите, тъй като той беше много уважаван в бизнес средите, включително и в западните страни.

Това решение поражда известни опасения относно продължаването на програмата за помощ на МВФ и получаването на нови траншове от други кредитори.

Ефектът на оставката върху украинската валута беше незабавен. Гривната падна от 26.68 на 27.28 спрямо долара.

Цените на газта и торовете в страната се покачиха веднага, заедно с цените на зърнените култури.
С изключение на миналата година, обезценяването на гривната по време на реколтата има положителен ефект върху оборота на производителите. Много от тях могат да отложат продажбите, залагайки на по-нататъшен спад на украинската валута спрямо долара.

Министерството на икономическото развитие, търговията и земеделието, прогнозира реколтата на зърнени и бобови култури в Украйна през 2020 г. да е 68 млн. тона, а на маслодайните култури - 20 млн. тона.