Какви са сроковете, нормите и правилата
Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества.
Почвените обработки са задължителни сега, защото избуяха много плевели. Засега напояването остава на втори план или е само там, където микрорайонът или масивът е останал сух.
Правим преди това няколко важни забележки по повод питането на Венета Димитрова от град Кула дали да прищипва сега, ако не го е правила:
Ако досега не сте прищипвали, премахнете връхчетата на летораслите с 1-2 листа – ще регулирате растежа и ще премахнете конкуренцията на върховете, които изразходват по-голяма част от хранителните вещества и оставят ресите по-гладни. Внимание – не се прищипват слабите леторасти.
Ако има колтуци, т.е. израснали от летните пъпки леторасли, които се развиват силно, те се премахват, стига да не искате да ги ползвате за ускорено формиране на кордоните при младите лози или за възстановяване след повреди от градушки.
Когато при по-слабо растящите лози се развиват слаби колтуци до 5-6 см, не се налага премахването им.
При буйно развиващи се лози се получават силни колтуци, които засенчват гроздето и пречат на зреенето и опазването му от болести и неприятели. Това налага да се колтучи като се запазват 3-4 листа в основата на всеки колтук.
Стигаме до сроковете и нормите на подхранване. То зависи от метеорологичните и почвените условия, от сорта, от напралението на лозята – за консумация или вино.
Запомнете тези правила:
Докато премине цъфтежът, лозата има най-високо потребление на азот, в сравнение с фосфор и калий. Подхранва се с амониева селитра.
Плододаващите лозя се хранят два пъти с 10-12 кг азот (в активно вещество) или 28-35 кг амониева селитра на декар. Първото подхранване е 10 дни преди цъфтежа, второто - към средата на юли при наедряване на ягоридата.
Новите и младите лозя изискват 4-6 кг азот в активно вещество или 11-18 кг амониева селитра на декар еднократно. За качеството на гроздето са много важни елементите магнезии, бор и други микроелементи.
Коментари