През последните няколко десетилетия в Европа се наблюдава значително намаляване на броя на домашните и дивите пчели. Само за 10 години колониите на домашните пчели са намалели средно с 16%, а в някои страни като Англия, Германия, Чехия и Швеция процентът е значително по-голям.

Числеността на дивите пчели също намалява в много части на Европа. Причните за това са най-различни и включват намаляването на подходящите местообитания, вредителите, болестите и засиленото използване на торове. В същото време все повече селскостопански култури, нуждаещи се от опрашване, се засаждат всяка година.
Дивите опрашители увеличват продукцията и намаляват риска

Дивите пчели могат в много случаи да заместят домашните пчели и по този начин да предотвратят намаляването на добивите. В Европа обитават повече от 2500 вида диви пчели. Да се разчита на един-единствен опрашител, в случая медоносната пчела, е много рискована стратегия. В случай на неочаквано заболававане или други фактори, водещи до рязко намаляване на числеността й в даден регион, и при липса на други опарашители, добивите биха намалели значително. Дивите пчели служат като „застраховка“ – стабилизират добивите и могат да заместят домашните пчели в случай на разко намаляване на числеността им или при трудности при наемането на кошери.

• Дивите опрашители много по-ефективно опрашват някои култури, в сравнение с медоносните пчели, какъвто е случаят с пчелите от род Osmia при ябълките и земните пчели при бобовите растения.

• Земните пчели могат да опрашват растения, като например домати, чушки и боровинки, които медоносните пчели не могат.

Дивите пчели от родовете Osmia и Bombus могат да се хранят при много по-ниски температури и при по-голяма влажност на въздуха, когато домашните пчели не могат да летят.

Стопанствата, които поддържат жизнени популации от диви пчели могат да намалят значително разходите си, тъй като няма да имат нужда да наемат кошери с домашни пчели.