Въпрос:
Как да се поправи леко прегоряла ракия с неприятен вкус, пита Генчо Чакъров от Кюстендил.
Отговаряме:
Загорялата ракия, за голямо съжаление, не може да се очисти напълно. Обработката й обаче е възможно да се извърши по три начина: с активни въглища, с чисто рафинирано олио без мирис и с калиев перманганат.
Обработка с активни въглища
Дозата е от 1 до 3 г въглища за един литър ракия. Отмереното количество въглища за цялото количество ракия се внася на порции по малко в кофа с 3-4 л ракия при постоянно разбъркване. След внасяне на цялото количество въглища се разбърква интензивно за добро размесване. След това на тънка струя се внася в съда с ракията при постоянно разбъркване, което продължава на 5-10 минути.
През следващите 4-5 дни, всеки ден ракията се разбърква в продължение на 5 минути по 2-3 пъти. Колкото по-добре се размесва ракията с въглищата, толкова резултатът е по-добър. След последното разбъркване се оставя 2-3 денонощия за притаяване на въглищата. Бистрата ракия се декантира с маркуч и се налива в чист съд.
Останалата на дъното утайка се прецежда през 2-3 пласта тензух. Получената бистра ракия се прибавя към другата. Въглища може да се купят от аптеките.
Обработка с прясно рафинирано олио
Дозата е 0,5 л олио за 100 л ракия. Отмереното количество олио се смесва с 5-6 л ракия. Разбърква се интензивно до получаване на фина емулсия, която на тънка струя се налива бавно в общото количество при непрекъснато разбъркване - до пълно хомогенизиране.
Оставя се на спокойствие за няколко дни, през което време олиото излиза на повърхността. Отделя се внимателно. Бистрата ракия се налива в чист съд. За предпочитане е обработените ракии да се наливат в дървено буре, където при отлежаването, си подобряват вкуса и цвета.
Обработка с калиев перманганат
Използват се 1-2 г за литър ракия. Определеното и отмереното количество калиев перманганат се разтваря в 0,5 л преварена вода.
Полученият разтвор се внася на тънка струя в съда с ракията при постоянно разбъркване. След внасяне на разтвора ракията се разбърква интензивно и се оставя за 8-10 часа за протичане на процеса. След това се прецежда през 2-3 пласта тензух.
Важно: Прецедената бистра ракия се дестилира втори път. Преди зареждане на казана, а може и по време на зареждането, да се разреди с вода за намаляване на алкохолния градус до 30.
Дестилацията се провежда на умерен огън при задължително отделяне на първака (първотока), който е около 1% от обема на вложената за дестилация ракия.
След отделянето на първака, огънят може да се засили. При събиране на ракията много важно е определянето на момента за отделяне на патока. За тази цел периодично се измерва алкохолният градус на изтичащата от казана ракия. По-често това се прави, когато алкохолният градус падне до около 40.
Едновременно с определяне на алкохолния градус се опитва и вкусово. Когато се долавят паточни тонове и лека киселина на вкус, веднага се спира събирането на ракията. От този момент започват да текат патоките, които се събират отделно и стопани използват при следващо зареждане на казана.
Получената ракия се коригира по отношение на алкохол, който не бива да превишава 42-43 градуса, и се налива в дървено буре за отлежаване. В зависимост от бурето, отлежаването може да продължи от няколко месеца до година. През това време се проверява на вкус и цвят, след което може да се налее в бутилки.
Коментари