• Ако незрелият мед има повишена влажност само с 1-2%, тогава е достатъчно да затворите капака и да го задържите в стая с температурен режим 15-20 ° C за 30 дни.

• Ако влажността е твърде висока и достигне около 25%, тогава е необходимо да се извърши десорбцията на водата. За да направите това, медът се поставя в специални контейнери в помещение с температура на въздуха около 50 ° C и влажност на въздуха от около 40-50%. След известно време се случва процесът на стратификация, когато медът се разделя на 2 части и незрелият продукт излиза на върха. Мястото, където се извършва зреенето, трябва да бъде сухо и проветрено.
Процедурата на десорбция се спира, когато съдържанието на влага в продукта падне до 19%. След това медът се запечатва с капак и се охлажда до 15 ° С.

Важно е! През септември, когато пчелите се подготвят за зимата, запасите им не трябва да се докосват.