При положение че свинята отказва да кърми прасетата, първото нещо, което трябва да направите, е да я повдигнете и да огледате цицките ѝ дали по тях има следи от ухапвания. Ако е така,търсете ветеринарния лекар!

Ако когато тя легне на една страна и веднага след като прасетата се наредят на цицките, тя скача или се обръща по корем, значи, че прасетата нараняват цицките с острите си зъби и заради болката тя отказва да ги храни.

Новородените прасета имат 8 зъба - по 4 на горната и на долната челюст. При сукането цицките се разполагат между зъбите и стоят в определено положение. Но понякога зъбите се разполагат неправилно или имат много остри краища и тогава травмират цицките. Тогава острите върхове на зъбите трябва да се отчупят на 2-3 мм много внимателно.

Тази манипулация се прави със специални костни клещи и от ветеринарен лекар. Той с една ръка държи прасето, а с другата хваща беззъбия край на устната кухина и отваря зурлата. Трябва да се отчупи самият край на зъба, като се внимава да не се нарани венецът. В противен случай може да се развие възпаление, оток, прасетата не могат да ядат и умират от глад.

След като се отчупят краищата на зъбите на прасетата, се прави масаж на вимето на свинята майка и пробвайте да сложите прасетата на цицките. След кърменето втеринарният лекар ще ви преропъча лечение на нараняванията на цицките на свинята.