Отново градушки и риск от разпиляване на узрялата зърнена реколта

Дукена Жолева

агрометеоролог

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури близки до климатичните норми за втората половина на юни. Прогнозират се повсеместни валежи и подобрение на почвените влагозапаси и в източните райони на страната.

През изтеклия период валежи със стопанско значение са регистрирани главно в Западна, Централна България и на отделни места в южните райони.

Очакваните валежи през следващия период ще бъдат от важно значение за пролетните култури, част от които ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си. През този периоз изискванията на растенията към влагата в почвата рязко се повишават. При слънчогледа ще се образува съцветие. В началото на третото десетдневие на юни при ранните хибриди царевица ще се наблюдава начало на изметляване. При зърнено-бобовите култури ще протича цъфтеж и формиране на бобове.

При пшеницата и ечемика в средата на юни в полските райони ще се наблюдава масово восъчна и пълна зрелост. При посевите във високите полета ще наблюдаваме преход от млечна към восъчна зрелост. През следващия период отново се прогнозират градушки и риск от разпиляване на узрялата зърнена реколта.

Очакваното неустойчиво време, с чести валежи, ще бъде предпоставка за повишаване на инфекциозния фон от редица гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури, струпясване по овошките, късно кафяво гниене по плодовете на късните сортове череши, сиво гниене по ягодите.

При лозата през периода ще приключва цъфтежът на ресите. Периодът от цъфтежа на ресите до образуване на завръз с големина на грахово зърно е критичен за заразяване на лозите с мана (Plasmopara viticola). Подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на следващия период.

Срещу маната по лозата са подходящи фунгицидите: арметил М - 0.25% (20дни), пенкоцеб 80ВГ - 0,2% (28 дни), фолпан 80ВДГ- 0,15% (20 дни), галбен 8 М 65 - 0,25% (28 дни), верита ВГ - 0,2% (30 дни), Акробат МЦ - 0,2% (20 дни), ридомил голд МЦ 68ВДГ - 0,25%(20 дни), валбон - 0,2% и др. В скобите е посочен карантинният срок на препаратите.