Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

30 май 2020
Животновъдство
16794
1 2 3 4
 

Испански свиневъд споделя своя успешен опит

Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за максимална производителност, след като достига рекордната цифра от 38, 97 прасенца, отбити от свиня-майка годишно.

Високото производствено равнище и добрият темп на възпроизводство на тази ферма стават възможни благодарение на добрите мерки за биосигурност и на отличното управление на персонала и неговата добра работа.

Как, кога и защо трябва да се увеличава количеството фураж? Какви потребности трябва да се вземат предвид при съставянето на хранителните дажби?

Ето какво споделя испанският свиневъд Кан Балау пред Алберт Оливерас на сайта 3tres3.

С храненето на свинете майки преди опрасването целим няколко неща:

* Осигуряване на свинята майка на

достатъчно енергия за опрасването

(10 дни преди опрасването до самото опрасване).

За да може опрасването да мине добре, свинята трябва да има достатъчно количество енергия, за да мине то колкото се може по-бързо. Свинете майки с бързо опрасване ще се възстановят по-бързо и ще започнат да ядат по-рано в сравнение с онези с удължено опрасване.

Друго предимство на правилното хранене преди опрасването е ускореното изработване на коластра и подобряване на качеството й.

В идеалния случай свинете майки се преместват в родилното помещение 10 дни преди опрасването, но на практика това невинаги е възможно. Стараем се да преместваме свинете майки поне 5 дни преди очакваната дата на опрасване.

В този момент трябва да изберем фуражна тактика за всяка свиня-майка в съответствие с:

* Телесното състояние, като основното е разликата между затлъстелите и слабите свине-майки.

За затлъстелите свине-майки опрасването ще бъде по-сложно, както и постигането на максимално производство на мляко. Затова е толкова важно да се контролира телесното състояние по време на бременността.

Другата крайност - при слабата свиня-майка винаги има голям риск от ранно отбиване на прасетата заради това, че нейната дажба на хранене не съответства на лактационните потребности, тъй като липсват мастни натрупвания.

* Количество опрасвания: трябва да се диференцират нераждалите свине-майки и свинете майки на няколко прасила, които пък се разделят на свине-майки с 2-3 прасила, 4-5 прасила и с над 5.

Младите свине-майки нямат такива потребности като животните с многобройни прасила и потреблението на фураж от тях е друго. Първескините трябва да потребяват около 3 кг лактационна дажба, а с многобройни прасила - 3,8-4 кг на ден. Те трябва да се хранят минимум два пъти на ден.

Опитайте се да ги храните през 12 часа за по-добро разпределение през деня.

* Хранете свинята майка в зависимост от потенциалното й потребление на фураж, потенциалната изработка на мляко, размера и броя на прасетата и телесното й състояние (от опрасването до 7-10-ия ден след него).

Това е

най-важната фаза както за прасетата, така и за свинете майки

Практиката показва, че потреблението на фураж трябва да се поощрява да става колкото се може по-скоро след опрасването за възстановяване на свинята майка, за да може да се повишава количеството изработвано мляко. И това ще позволи прасетата да се наяждат донасита.

По-рано в деня на опрасването свинете майки са ги хранели малко или съвсем не са ги хранели - нещо, което смятам, че е вредно. Ако искаме да достигнем максималния потенциал на свинете майки, трябва да започнем от деня на опрасване или в идеалния вариант - 10 дни преди опрасването. Ниското потребление на фураж ще означава, че свинята майка ще трябва да изразходва ресурсите на тялото си през първите няколко дни след опрасването, когато тя най-много се нуждае от храна за възстановяване и за производството на качествено мляко. Трябва да накараме свинята да потребява средно 4,5-5 кг фураж дневно (за свинете майки с няколко прасила).

За да се постигне такова потребление, трябва да се спрат да се съставят различни фуражни дажби въз основа на това, че свинете майки потребяват средно или под средното количество фураж. Постъпвайки по този начин, ние губим потенциала на друга част от свинете майки.

От гледна точка на управлението на храненето е по-лесно да се проконтролират 20% от свинете майки, които ще ядат лошо, т.е.

да се регулира фуражната 

дажба съобразно с апетита

и да се прибира излишният фураж след всяко хранене, за да не се развали, отколкото да се гадае какво ще ядат 40% от свинете майки, които се нуждаят от над средното количество фураж.

Тук е важно да се прави разлика между две (ако не и три) групи свине-майки с няколко прасила: 2-3 прасила и 4+ прасила. Това е още по-важно при наличие на синдром на второто опрасване вследстиве на дефицит на фураж при първата лактация.

Количеството дневни хранения зависи от количеството фураж, което получават майките. Максимумът от 2-2,5 кг фураж на хранене е идеалният вариант. В горещото време бих препоръчал хранене рано сутрин и късно вечер, за да не им е горещо на свинете майки. При използване на автоматични хранилки това е по-лесно, тъй като не е необходимо да има персонал при всяко хранене.

Безпрепятственият достъп до вода е важен, особено през лятото, за да може

свинята майка да пие много вода

без да трябва да си проправя път до поилката.

Температурата в родилното помещение е ключова да потреблението на вода и за млекопроизводство - колкото по-прохладно им е на животните, толкова по-добри са показателите им.

След опрасването прасенцата трябва да имат достъп до коластра минимум в продължение на 12-16 часа. След това трябва да се сортират и групират по размер в съответствие с броя на цицките на всяка свиня-майка.

Препоръчва се слагането на повече прасета на младите свине-майки, тъй като това ще помогне за увеличаване на производството на мляко в бъдеще.

4 Максимално предотвратяване на загубата на тегло при свинете майки (10-20-ия ден след опрасването).

Постигайки добро потребление на фураж през първите 10 дни, сме свършили най-сложната част от работата. Сега е време да я завършим и да се наслаждаваме на плодовете на труда си. 10-дневните прасета вече растат с добри темпове и е важно да не попречим на това. Затова, ако свинята майка е гладна, не трябва да спираме да я храним.

Високото потребление 

на фураж никога не е загуба

- това е най-добрата инвестиция, която може да се направи. Производството на мляко се увеличава до 18-20-ия ден, затова трябва да осигурите съответстващо хранене. Един от признаците за това, че сме свършили добра работа, е, че някои прасета пропускат хранене, когато останалите сучат и когато свинята майка има мляко. Коремчетата на тези прасета са пълни и затова те няма нужда да бързат точно за това хранене.

Много важно е потреблението на фураж, което достигаме на 7-10-ия ден, да не се намалява на този стадий, ако е възможно. Винаги ще има свине-майки, които ще ни учудят и ще увеличат потреблението до 3-4 кг фураж на 20-ия ден след опрасването.

Да насърчаваме потреблението

на фураж

като предлагаме повече хранения, като избягваме най-горещите часове през деня, като е много важно да не позволяваме да остава фураж в хранилката повече от 2 часа. Идеалната продължителност на едно хранене е 30 минути.

Свинете майки, които не ядат добре от 0-10-ия ден след опрасването, никога няма да постигнат максимално производство на мляко, но ние можем да ги възстановим и да им помогнем да не губят тегло, докато прасетата растат.

Ако на този стадий една свиня-майка е затлъстяла, потреблението й може да бъде ограничено за предотвратяване натрупване на много килограми, което ще създаде проблеми в следващия цикъл. Затова подпомагането на тези свине-майки да използват част от мастните си запаси е добро решение.

* Подготовка на свинете майки към отбиване - сухостоен период и следващ репродуктивен цикъл (20-и ден - отбиване).

На този етап сме направили всичко възможно да увеличим максимално изработването на мляко и сега идва време да се убедим, че свинете майки няма да отслабнат или затлъстеят и започваме да мислим да следващия им репродуктивен цикъл. Освен това

прасетата трябва да продължават

да растат с добри темпове

Според мен продължителността на лактацията трябва да е минимум 24-25 дни.

Още от Животновъдство
0

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини

0

Това са болести, свързани с адаптационни проблеми при животните * Могат ли да се избегнат, разяснява д-р Валентин Иванов, квмн Понятието стрес чувствителност отразява неспособността на даден

0

25 660 000 лв. по помощта de minimis за животновъди, утвърди днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от пресцентъра на ведомството

0

В млечните ферми винаги има резерви за намаляване на производствените разходи. * Важното е фермерът да ги открие, твърди германският консултант Бернд Лурман

0

С проекта за геномни говеда "FLEQS" здравето на говедата и оценката на размножителната дейност трябва да бъдат подобрени през следващите 3 години, е препоръката на специалистите от Баварския държавен

Последни новини
0

Египетската държавна агенция за покупки на храни (GASC) закупи 120 хиляди тона черноморска пшеница на 11 август по време на деветия търг за новия сезон

0

Как от близък воден източник се напояват градинки, без да се нарушава нечие право Промените в климата в последните години се отразяват в слаби реколти

0

Демонстрация в реални условия в кравеферма в село Спасово Съвременното високопродуктивно преживно животновъдство е немислимо без качествен силаж и сенаж

0

Вижте индикативен график с плащанията! Държавен фонд „Земеделие” изготви индикативен график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2020

0

Amazone си партнира с немските компании Agravis (консултантска услуга за обработваеми ферми) и Schmotzer (механични машини за окопаване), за да започне дългосрочен проект за Контролирано редово

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъжкият национален отбор на България завърши лятната си подготовка с победа. „Лъвовете“, водени от Силвано Пранди и Николаи? Желязков, надиграха Молдова с 3:1 (25:22,17:25, 27:25, 25:21) в столичната зала „Арена Армеец“. Така българските волеи?болисти отбелязаха втора категорична победа над молдовците

По 610 лв. ще получат родители, ако пак затворят училищата и градините и няма кой да им гледа децата На последното си засега заседание кабинетът насочи 100 млн. лв. за студентски общежития и 16,5 млн. за ремонти на училищни кабинети за точни науки 391, 166 млн. лева да бъдат насочени за подпомагане на бизнеса да преодолее кризата

С 50,6% са скочили покупките на лаптопи на изплащане по време на коронакризата. Търсенето е било предимно на модели с по-добри характеристики. Затова и средната цена е по-висока с 32,1% в сравнение с най-купувания модел от първата половина на 2019 г. Така лаптопите се изкачват до 4-о място в класацията “Топ 10 на изплащане”