Броят на дивите свине в Източна Европа, заразени с вируса на африканската чума по свинете, се увеличава със засилени темпове през първото тримесечие на годината, съобщава Pigprogress. Тези заключения могат да бъдат направени на базата на данните, предоставени от Системата за бързо обявяване на болести по животните(ADNS).
Според тях през първото тримесечие на 2020 г. в страните от ЕС са открити 4085 огнища на АЧС при диви свине, което представлява 60% от общото количество огнища на заболяването през 2019 г. В Полша и Унгария заболеваемостта при дивите свине дори достига 70% от общото количество, в Румъния - над 50%.
Европейските ветеринарни служби уточняват, че от една страна тази статистика може да говори за увеличаване на динамиката на разпространение на инфекцията, но от друга страна ръстът на показателя може да е свързан с по-висока разкриваемост на заразата.
Трябва да се отбележи, че тази година отстрелът на диви свине и откриването на трупове на загинали животни са по-интензивни, отколкото миналата година.
В същото време статистиката показва, че в домашните и промишлените свинеферми положението е сравнително спокойно.
През първото тримесечие на годината в стопанствата са потвърдени 214 огнища, което е 11% от общото количество за миналата година. По-голямата част от тези стопанства са в Румъния и се отнасят най-вече за стопанствата тип заден двор. В Унгария няма нито една заразена с АЧС промишлена свинеферма през първите 3 месеца на годината. В Полша са регистрирани 2 огнища на АЧС в свинеферми в западните воеводства.