Съвсем скоро в Германия започва тестване на трансгенни свине с имунни клетки, които са устойчиви на африканската чума по свинете. Те бяха планувани за месец май, но заради пандемията с коронавируса стартът на експериментите е изместен с един месец.
Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Европа, Азия и Африка. За борба със смъртоносния вирус за свинете учени от цял свят работят над разработване на ваксина и противовирусни агенти.
Д-р Бьорн Петерсен и колегите му от Института Фридрих Льофер - Федералният научноизследователски институт по ветеринарна медицина, прилагат друг подход. Те се основават на изследвания, които показват, че може да генерират организми-гостоприемници (в този случай на свине), които ще бъдат устойчиви на вирусните атаки чрез променени гени. В сценариите на учените вирусът попада в клетката, но РНК-пособие предотвратява репликацията на вируса или на неговото потомство в други клетки. По този начин генномодифицираните свине би трябвало да са устойчиви на заразяване с АЧС.
Но за потвърждаване на това, че противовирусната РНК (рибонуклеинова киселина) конкретно и ефективно потиска репликацията на вируса и устойчивите към родствени клетъчни линии на всички природни варианти на АЧС, са необходими още изследвания.
Според Бьорн Петерсен тази стратегия може да бъде адаптирана и за борба с други вируси, за които е трудно да бъде разработена ваксина или методи на лечение, както и за разработване на нови лекарства.