Този процент не се дължи на домати, пиперки и краставици, чиито експорт се засили. Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи главно на бобовите - спад с 99,8%.
През периода януари - февруари 2020 г. от страната са изнесени 7,8 хил. тона пресни зеленчуци и 10,6 хил. тона пресни плодове, което е съответно с -13,2% и -13,4% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. Това съобщава земеделското министерство в седмичния си оперативен анализ на основните култури, изготвен по предварителни данни на НСИ.
Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи главно на спад на експорта на бобови зеленчуци с 3,1 хил. тона или 99,8%.
Същевременно, износът на домати, пиперки и краставици се увеличава с между 10,3% и 41%, а този на зеле, гъби и сладка царевица – от два до тринадесет пъти.
Отчитаният износ на пресни плодове по това време на годината представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Само цитрусовите плодове формират над 90% от целия износ за първите два месеца на 2020 г., като количеството спада с 11,9% на годишна база. Износът на ябълки бележи ръст от 23,1% в сравнение с аналогичния период на 2019 г.
Внос
През първите два месеца на 2020 г. вносът на пресни зеленчуци намалява с 3,4% на годишна база, до 47,3 хил. тона, а този на пресни плодове нараства с 0,6%, до 61 хил. тона.
Сред основните зеленчуци, съществено намаление на доставките спрямо януари-февруари 2019 г. се наблюдава при картофите, лука и зелето (в рамките на v16,2% - 21,6%), а повишение - при доматите с +6,2%, краставиците с +10,4%, пиперките с +15,7%, морковите +12% и тиквите +22,8%.
Около 75% от общия внос на пресни плодове за първите два месеца на 2020 г. се формира от цитрусови плодове и банани (общо 45,5 хил. тона). Съществен дял (15,3%) заемат и доставките на ябълки, които са с -3,4% по-малко на годишна база. Сред останалите плодове, внасяни в по-значими количества по това време на годината, са
черупкови плодове, круши, грозде и ягоди, чиито импорт нараства с между 23% и 65,6%, а този на киви спада с 4,6%.
Цени
През последната седмица се наблюдава намаление на средните цени на едро на всички основни зеленчуци, предлагани на тържищата в страната. По-значително поевтиняват вносните домати - с 19,3%, и зелето с 12%, а по-умерено – картофите, оранжерийните домати, оранжерийните краставици и вносният пипер (в рамките от 2,9% до 8,4%). Цената на ябълките се повишава за поредна седмица, с +4%.
За година:
Към средата на май 2020 г. средната цена на едро на ябълките е вече с близо 94% над нивото отпреди една година. Сериозно поскъпване на годишна база е налице и при оранжерийните краставици – с 49,3% и вносните домати – с 24,2%, а слабо изразено – при пресните картофи и оранжерийните домати – съответно с 1,3% и 5,2%. Само цените на едро
на картофите от стара реколта и зелето са под миналогодишните, с по около 30%.
Коментари