За ориентиране и планиране специалистите дават следните приблизителни усреднени данни за ефективност:

за самките:

- 1-годишни - 50%;

- 2-годишни - 35%;

- 3-годишни - 20%;

- по-възрастни от 3 години - 5%;

за самците:

- 1-годишни - 50%;

- 2-годишни - 40%;

- 3-годишни - 10%;

- по-възрастни от 3 години - 0%.

Така че не трябва да използвате племенните животни прекалено дълго.

С времето те губят родителските си и детеродни качества

Но ако зайкинята е здрава, има отлични майчински качества и добре се запложда, няма смисъл да се сменя.

Понякога се случва зайкиня, която преди отлично се е грижила за потомството си и се е смятала за образцова майка, изведнъж при поредно раждане започва да разхвърля зайчетата си и дори да ги нахапва въпреки наличието на вода в поилката й. Това означава само едно - загуба на майчински инстинкт и подсказва на стопанина, че е време да й търси замяна.

Друг голям проблем може да бъде листериозата - болест, която се проявява в това, че бременната зайкиня абортира или зародишите загиват в майчината утроба. Заболяването е опасно, тъй като може да се предаде на останалите зайци. Ако практикувате уплътнени заплождания, трябва да полагате много грижи за здравето на зайкините, а сроковете им на използване едва ли ще надвишат 2-2,5 г.

При подбора на родителски двойки трябва да отчитате и възрастта на зайците. Практиката показва, че оптималната възраст на двамата родители е 2-годишната. Първескините е желателно да се покриват с млади самци. При по-възрастните животни са влошават възпроизводителните функции и плодовитостта. Не се препоръчва заплождане на преболедували зайци и дори на техните потомци. Някои вируси може да се предават по наследство и при наличие на изработен имунитет да не се проявят известно време.

И зайците проявяват симпатия и антипатия към екземпляри от другия пол. Понякога не се реализира успешно покриване дори при добре подбрани двойки и при многократни опити. Тогава се налага да направите корекции, т.е. да смените партньора.

Зайкините проявяват майчинските си качества при всяко поредно раждане
Снимка: YouTube
Зайкините проявяват майчинските си качества при всяко поредно раждане Снимка: YouTube