Самоходната високотехнологична пръскачка Mazzotti е точна инвестиция на Ивон Чифлишка, която ѝ помага по време на пандемията и ще прави продукцията ѝ конкурентна и рентабилна

Екип на в. "Български фермер"

Събитието е знаменателно за сегашната стресова обстановка в българската икономика. Ивон Стоянова Чифлишка, земеделски производител, внучка на легендарния бургаски зеленчукопроизводител Янко Гюзелев - носител на националния приз на в.“Български фермер” Агробизнесмен на България за 1994 г., получи преди десетина дни силен коз в битката срещу Covid-19. Тя, подкрепена от семейството си със здрави традиции в земеделието, не се поколеба и предвидливо (това също е част от агробизнеса) реализира навреме инвестиционното си намерение.

В началото на годината Ивон направи залог в нова машина. Сега самоходната пръскачка Mazzotti ѝ беше доставена в Бургас. “Тези пръскачки са здрави и мощни, прецизни и високопродуктивни при всякакви терени и условия. Те вече често се срещат в машинните паркове на мнозина водещи български агробизнесмени. Нейната пръскачка ще бъде като несломима крепостна стена, която трябва и ще защити производството ѝ от болести и неприятели”, с тези думи мениджърът на “Агроин” - фирмата вносител, най-точно охарактеризира новата машина в парка на бизнес дамата.

След като мениджърът на “Агроин” връчи на гордата собственичка ключа от пръскачката, най-ново поколение, нашият екип я помоли да сподели как и защо е решила в несигурно време на пазарна стагнация и финансови ограничения да инвестира и да закупи модерен инструмент, ползващ високи технологии за борба с плевели, болести и неприятели, които в този период на годината буквално се нахвърлят върху поникналите посеви.

- Вие имате в парка си добра и в отлично състояние прикачна пръскачка, защо решихте да купите самоходна машина?

- Мой наставник и съветник в земеделието е баща ми Стоян Гюзелев. Той знае много добре, че всички вложени усилия и средства в зърнопроизводството може да бъдат тотално компроментирани за няколко дни, ако не се пръска с точния препарат и навреме.

В действителност пръскачката е една от най-използваните машини в земеделието.

Култивираш, сееш, жънеш веднъж, окопаваш един или два пъти, но се пръска поне 4-5 пъти. Т.е. имахме нужда от по-сигурна и по-производителна пръскачка, за да можем да съкратим времето за пръскане, особено при честите, в последно време, метеорологични изненади. Образно казано, пръскачката е като противопожарна кола, трябва да излезе и да защити посевите максимално бързо и качествено, иначе губиш.

- България е много конкурентен пазар на земеделска техника и всички световни фирми присъстват тук, как се ориентирахте в това многообразие и защо се спряхте на марката Mazzotti?

- При нас излиза винаги вятър от морето и имахме нужда от пръскачка с въздушен ръкав, за да предпазва препарата от отвяване. Първият критерий за нашия избор бе машината да има въздушен ръкав. Не са много фирмите, които предлагат такава изпръскваща система с качествен въздушен ръкав на цени, които да приемем. Другата причина е, че на изложението Агритехника в Хановер миналата година брандът Mazzotti представи най-новия си модел, който ни впечатли силно.

За нас е много важно щангата да е спокойна и разстоянието между нея и растенията да остава постоянно, за да има качествено и равномерно пръскане. В разговорите ни с производителя се убедихме, че качеството на пръскане няма да пострада дори при 20-25 км/час работна скорост. Шасито на машината има незвисимо окачване на четирите си колела и е двойно хидравлично. В допълнение, щангата също е на въздушни възглавници. Заедно с това закупихме допълнително електронна система за следене на нивото и се надявам, че сме направили правилния избор. Не на последно място е и това, че пръскачката има в стандартното си оборудване система за спиране поотделно на всяка дюза с GPS управление. Това, освен качествено пръскане на всеки сантиметър от полето, ще ни спести във времето доста от препаратите.

- Вие сте харесали в Хановер марката, машината и професионалното отношение на производителя, какви изисквания имате към представителите на Mazzotti за България?

- Да, вярно е, че харесахме и специалистите от Mazzotti. Най-вече защото и двете страни споделяме мнението, че повече труд в обучението води до по-безаварийна работа, затова поискахме представител на Mazzoti да обучи наши механизатори. Имаме специална клауза в договора ни. Много се надяваме в това направление да ни помогнат нашите партньори от Агроин. Очакваме професионалисти от Mazzotti скоро да дойдат при нас. Знаем, че такава машина в добрите ръце на обучените наши техници ще докаже, че инвестицията ни е точна, особено сега във време на коронакризата. Произведената качествена продукция, благодарение и на работата със самоходната пръскачка, ще бъде с по-ниска себестойност и конкурентна на пазара.

Разделяме се с красивата интелигентна жена, като пожелаваме на Ивон безаварийна работа на новата ѝ пръскачка, така че да продължи успешно развитието на семейния бизнес, започнат от знаменития ѝ дядо. Смело решение за млад човек, поел трудното поприще на зърнопроизводител. И ще добавим, "че всеки е толкова голям, колкото са големи мечтите му", както казваше Янчо Гюзелев.

Като любов от пръв поглед. Семейство Гюзелеви харесаха пръскачката Mazzotti на изложението Агритехника в Хановер и машината е вече в техния двор
Като любов от пръв поглед. Семейство Гюзелеви харесаха пръскачката Mazzotti на изложението Агритехника в Хановер и машината е вече в техния двор
Ивон и брат й Атанас Гюзелев, също тръгващ по пътя на семейството, са горди с новата машина
Ивон и брат й Атанас Гюзелев, също тръгващ по пътя на семейството, са горди с новата машина
Самоходът Mazzotti е неудържим при всякакви условия
Самоходът Mazzotti е неудържим при всякакви условия
Двойното хидравлично окачване, независимо за всяко колело, позволява, според Матия Педна, инженер от Mazzotti, качествено пръскане при работна скорост от 25 км/час
Двойното хидравлично окачване, независимо за всяко колело, позволява, според Матия Педна, инженер от Mazzotti, качествено пръскане при работна скорост от 25 км/час