Черешовата муха причинява червясване на плодовете. Неприятелят напада и вишната. Развива едно поколение през годината и зимува като какавида в почвата. Летежът на мухите започва, когато температурата на почвата на дълбочина 5 см е над 10 градуса.

Първоначално мухите се хранят с медената роса, отделена от листните въшки, със сок от листата и плодовете. Мухите са активни и снасят яйца при температура над 15 градуса. Женските насекоми снасят яйца под кожицата на плода. Ларвите повреждат месестата му част. След като завършат развитието си отиват в почвата, където какавидират и зимуват.

За да се води ефективна борба, важно е да се установи летежът на мухите. Проследяването им се установява с жълти лепливи уловки, които могат да се намерят в агроаптеките или да се направят с подръчни средства.

Пръскането може да се определи и според фенофазата на плодовете. Често началото на яйцеснасянето съвпада с избистрянето на плодовете при жълтите сортове и появата на леко порозовяване на червените сортове. Второто третиране се прави след 10 дни.