Президентът на германската асоциация на земеделските производители и председател на КОПА Йоахим Руквид изрази тревога, че доставката на храна в супермаркетите ще се промени през следващите месеци.
В интервю за Neue Osnabrucker Zeitung той споделя, че е неизбежно да се очаква недостиг на плодове и зеленчуци като цяло.
Една от главните причини за тази прогноза е липсата на сезонни работници от Източна Европа и притеснението как ще продължат сеитбите и засаждането, както и прибирането на първата зеленчукова реколта. И съответно са налице опасенията, че много фермери са изправени пред решението дали да се откажат от засаждането на зеленчуци.
Има опасения и за вдигане на цените, разбира се, тъй като търсенето едва ли ще бъде покрито от вноса, тъй като в районите за отглеждане на плодове и зеленчуци в Южна Европа също има недостиг на работници.
Според лидера на германските земеделци фермерите в страната обмислят да предприемат правни действия и спрямо спиране на наредбата, която ограничава употребата на торове в Германия.