Трябва ли да се очаква, че ядящите месо ще плащат повече за храненето си, като начин да се противопоставят на екологичните разходи на това, което има в чинията им, пита Euronews.
Факт е, че западноевропейците са едни от най-големите потребители на месо в света. В глобален мащаб средната консумация на месо на глава от населението се е увеличила с приблизително 20 кг от 1961 г., като средният човек е консумирал около 43 кг месо през 2014 г., сочат данните на ООН.
За страните, за които има данни, Испания и Австрия са с най-високото средно потребление на континенталната част на Европа. Консумацията на месо на човек за година в Испания е 94,04 кг,, а в Австрия 90,87 кг.
През февруари ЕС трябваше да въведе дългоочакваната си европейска „зелена сделка“ през следващите месеци по отношение на месото. Но нещата се промениха - развихри се пандемията на коронавируса и на дневен ред е оцеляването на потребителите! И производството на достатъчно храна - в това число и на месо.
Коментари