Новият начин на работа от вкъщи и изкушаващата близост на хладилника налагат да си създадем строг режим на хранене и по-стриктно следене на погълнатите калории.

Освен заплахата от коронавируса пред много от нас стои още една – след като всичко това приключи, да не можем да си „влезем“ в любимите дрехи.

Принудителното стоене в къщи и разполагането с много време, което да посветите на любимите домашни, за да ги поглезите с някоя вкусотия, могат да бъдат доста опасни за фигурата ви. Липсата на активно движение и богатите трапези са риск за неприятна промяна на тялото точно преди лятото.
Ето няколко актуални препоръки как да запазите фигурата си дори и при извънредно положение:

1. Направете си график на храненията. Припомнете си детските години и как са ви хранили тогава – в режим и под час. Три основни и две междинни са предостатъчно при липса на физическа активност. Междинните хранения могат да включват плодове и зеленчуци. Така ще дадете енергия на тялото си, без да злоупотребявате с калориите. Създайте си точен график на хранене – в колко часа сядате на масата и колко време ще продължи храненето (като в пионерските лагери едно време!). В противен случай рискувате да слеете две от основните хранения в едно протяжно хапване. Това не бива да се случва.

2. Планирайте менюто. Това ще ви помогне и при пазаруванията. Помислете какво ще приготвите за ядене през следващите няколко дни и направете списък за пазар. Разгледайте списъка и помислете дали избраните ястия не са твърде калорични, вредни или тежки. Опитайте се да замените някое от храненията с нещо постно (Скоро е Великден и дори и да не спазвате строг пост е добре понякога да разтоварите организма си). Пренаредете списъка и отидете на пазар. Купувайте само продуктите от списъка, за да не се окаже, че сте се презапасили с чипс или бира и изпитвате неистово желание да ги унищожите, макар че нито сте гладни, нито е време за ядене.

3. Следете калориите! При стоенето в къщи и липсата на активност, каквото е положението сега, човек изразходва по-малко калории. Физическата дейност е основен двигател за изразходването на калории, но в този период тя е ограничена. Ако при нормални обстоятелства референтните стойност за жени и за мъже са съответно 2000 Kcal или 2300 Kcal, при заседналия начин на живот те падат на около 1200 Kcal и 1350 Kcal. За да запазите теглото си, трябва да уравновесите везните на приета и изразходвана енергия. Това означава, че е добре да пресмятате енергийните стойности на продуктите и да се придържате към нискокалоричните ястия.

4. Не забравяйте да тренирате. Немислимо е да си направите 5-километровия джогинг в домашни условия, но пък точно сега имате време да се опитате да вдигнете продължителността на планка, да изпълните някоя от множеството програми за домашни тренировки от каналите за видеосподеляне и дори да се отдадете на ежедневно и отговорно силово трениране, което да подчертае мускулите на ръцете и бедрата, да стегне корема и да извади от вас неподозирана сила.