За да не се стигне до продоволствена криза

 Шефът на Българска асоциация „Биопродукти” Албена Семеонова заяви пред в.”Български фермер”, че нещата много се се бавят, а те спешно настояват като организация за по-бързо решаване на няколко проблема. Единият е изплащане на субсидиите и мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

В писмо, изпратено от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) до министъра на земеделието Десислава Танева фермерите излязоха с предложение да се ускорят сумите по мерки 10,11 и 12 за агроекологични плащания и биоземеделците.

Днес те допълват, че ако са необходими още проверки по биологичния регистър, ще е напълно възможно на фермерите да се плати като процент от цялата сума и ако има установени несъответствия, които биха довели до орязване на парите, по-късно да се правят корекции.

Парите на всички малки производители, ако дойдат през май, това ще е фатално късно за много от тях и ще ги обрече на откази и фалити,  казва Албена Симеонова. Повечето търговци и доставчици на семена, торове и препарати вече изискват 100% авансово плащане на всички доставки или в кеш. Транспортът става все по-затруднен и по-скъп, а банките вече по-трудно отпускат заеми срещу субсидии, казва тя. И апелира, че инструкции и правила са нужни още тази седмица за земеделците, изпаднали в извънредното положение.

Пролетните ръчни работи масово предстоят, а не е ясно как да се улесни работата на малките фермери и наемането на сезонни работници, какъв ще е достъпът до земеделските площи и с колко и какъв транспорт да се извозват наетите работници, както и по какви правила и по колко в една кола.

Занапред има опасност, ако не бъде осигурена реколтата да се влезе в продоволствена криза в края на годината, предупреждава Симеонова.