Българската асоциация Биопродукти внесе в МЗХГ предложение за улесняване на работата на фермерите по време на извънредното положение. Основното искане на стопаните е да се ускори превеждането на средствата за директни плащания за 2019 г.,

Причината е, че вече

има сериозни проблеми с доставките на семена,

торове и препарати за пролетната сеитба

Да се съкратят сроковете за плащане на мярка 10 за акроекология, мярка 12-Натура и мярка 11.- биологични плащания, иска асоциацията.

Това е единственият начин бизнесът да преодолее първите затруднения, при които вече няма никаква сигурност, че търговци и доставчици на семена, торове и препарати ще се наемат за изпълнят задълженията си и да направят доставките и да не изискват 100% авансово плащане на всички доставки.

Транспортът е затруднен и много по-скъп, казва шефът на БАБ Албена Симеонова.

В същото време и банковите институции също стават по-рестриктивни по отношение отпускането на заеми срещу субсидии, допълват  експерти от асоциацията.

Може ли да се премине към изцяло безхартиено подаване на заявленията, пита асоциацията, за тези, които могат да се справят.

Що се отнася до регистъра на биопроизводителите, неговото водене показа, че могат да се намерят достатъчно надеждни механизми за идентификация на земеделските стопани. Подаването на заявления и анкетни карти за пререгистрация по Наредба 3, които и без това попълваме в електронен вид, може да стане изцяло електронно онлайн в повечето случаи, без да обикаляме ветеринарни лекари, да изпращаме документи по различните общински и областни служби, казват от БАБ.

Предстоят регистрации на розопроизводители, подаване на заявления за използвани препарати по програмата за зимните пръскания, по тази за борба с теления червей по картофите и още много мерки и схеми.

Ще може ли МЗХГ да намери начини за онлайн комуникация с различните служби и звена на министерството, МЗХГ /чрез изпращане на сканирани документи, вместо носене на заверени копия/? Още повече, че вече има сериозни трудности при влизането в областните градове, където основно са съсредоточени службите за подаване на документи, посочват в писмото си биофермерите.