Комбайните Rostselmash са на световно ниво

ССОЗ КЛАС е един от водещите земеделски производители в Лудогорието, които обработват общо 30000 дка земя – 10000 дка пшеница, 3000 дка рапица, 2000 дка ечемик, 7000 дка слънчоглед, 3000 дка царевица и 5000 дка други култури. Стопанството, освен в растениевъдството, се развива и успешно в животновъдството. За обезпечаването с качествена и продуктивна техника те разчитат на партньорството си с фирма „Оптиком“. През изминалата година ССОЗ Клас отново се доверява на своя партньор и закупува високопроизводителния комбайн Rostselmash TORUM 770.

Какви са резултатите от първата жътва?

През жътвена кампания 2019 са ожънати с комбайн Rostselmash TORUM 770 общо 16 000 дка, като са постигнати следните средни добиви от декар:
- при пшеницата 750 кг,
- при слънчоглед 400 кг,
- при царевица 950 кг.

Очакванията се оправдават напълно и комбайнът показва висока производителност и високо качество на прибиране на зърното – без загуби и без начупване.

Кое подпомага значително жътвата и я улеснява?

Това, което спечелва фермерите от първия момент на работа с машината, е възможността основните показатели на жътвата да се следят от кабината.

Благодарение на това във всеки момент е ясно какъв е добивът, колко хектари са ожънати и най-важното - какво е разпиляването, тъй като от монитора се следи разпиляването на загубите от ситата и на контрата. Операторът по време на работа контролира жътвата и коригира настройките от кабината на комбайна. Това е изключително важно за бързото прибиране на реколтата, предвид динамичното време в последните години.

Бързите темпове на работа и кратките срокове стават основен критерий при избора на комбайн, категорични са от стопанството, а Rostselmash TORUM 770 ги покрива напълно.

Операторите са изключително доволни и от работата на хедера, тъй като през изминалата година вследствие на сушата много посеви са полегнали. Те очакват тази година ситуацията да не е по-различна, предвид все по-честите засушавания у нас и отново ще разчитат на него за качественото прибиране на реколтата.

Какво е впечатлението от екипа на „Оптиком“ при пускането на комбайна в експлоатация и последващата им съвместна работа?

Работата с „Оптиком“ не приключва с покупката на комбайна, категорични са от ССОЗ Клас. Всички оператори са преминали обстойно обучение, инструктаж, а първоначалното пускане на комбайна става с неотлъчното присъствие на екип от „Оптиком“ на полето. Нормално е в началото да възникват казуси и фермерите са изключително доволни за бързата реакция от екипа на „Оптиком“, който се отзовава незабавно.

Разбит ли е митът на качеството на руската техника?

Целият екип на лудогорското стопанство е категоричен – митът, че руската техника отстъпва по качество на западните си събратя, е напълно разбит. Комбайните Rostselmash са на световно ниво и всеки, който работи с тях, може да се убеди в това на полето.