Резитба при десертни сортове лози

11 март 2020
В лозята
31446
Няма снимка
С резитбата стопанинът трябва да прави всичко възможно пръчките да не се отдалечават много от главината, за да се хранят по-добре
1 2
 

Варианти, за да не претоварите растенията

В отговор на нашия читател Иван Величков от град София искаме да обясним някои неща за резитбата на десертните сортове лози.

В този случай, както специалистите, така и ние, не препоръчваме на любителите да се прави резитба на всички пръчки винаги на две пъпки. И агрономите са на това мнение, защото...

Обяснението е, че в подобни ситуации трябва да се преценява силата на лозата.

При такова рязане тя силно може да се поддаде на изтощаване, и то предизвикано от стопанина й.

Какви са вариантите?

Пръчките, които се намират близо до главината на растението - около 2-3 на брой, могат да се режат на 2 пъпки.

А от останалите - една да се остави на 10-12 пъпки за бъдеща плодна пръчка, а до нея следващата да се остави на 2 пъпки, и така да се редуват до края. Това е нещо като смесена резитба.

На следващата година плодните пръчки се режат до край или на две пъпки, или се редуват.

Внимание!

С резитбата стопанинът трябва да прави всичко възможно пръчките да не се отдалечават много от главината - това е основно лозарско правило.

Съвет:

За да се получи възможно най-добър прираст, който се очаква от лозаря, в отделни случаи по-нататък дори е редно да се премахват или един, или два грозда. Но това е по време на плододаването.

Времето за тази операция обикновено настъпва, когато дойде и самото им показване преди цъфтежа.

Още от В лозята
0

То няма и да е нужно след сегашната влага Уважаеми редактори, всяка година предупреждавате лозето да не се полива и обработва от началото до средата на юни - този съвет сме чели със съседи и искаме

0

Дългите корени лесно загниват Лозата е от онези растения, които трябва да се поливат изключително внимателно. Прекомерната влажност не се отразява добре

0

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

0

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Последни новини
0

През следващото денонощие със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух

0

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

0

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

0

ДФ „Земеделие“ преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295 лв.) на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда

0

Сеитбата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с по-бързи темпове спрямо предходната година. Към края на май 2020 г. засетите площи с двете пролетни култури са съответно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Останалите промени нямали ефект върху разпространението на вируса - неутрални били Британски генетици излизат с обнадеждаваща новина за новия коронавирус SARS-CoV-2. Няма доказателства, че мутациите му увеличават неговата заразност и смъртоносност, съобщават те в проучване, което очаква независима научна рецензия

Лили Иванова отново изрови старо фото и го пусна във фейсбук страницата си. Този път е снимана с друг легендарен изпълнител - Емил Димитров. Фотото е от 7 юни 1974 г. и е момент от награждаването и галавечерта на “Златният Орфей”. Тя току-що е спечелила голямата награда в конкурса за изпълнители, а починалият през 2005 г

Вадете рецептите на баба, но не прекалявайте Когато ви налегнат тревога и самота, посягате към различни лакомства и често наобикаляте хладилника, особено в сегашните времена на изолация. Но прекаляването със сладоледа, чипса и сладкишите засилва стреса и поражда чувство за вина. Такива вкуснотии карат кръвната захар да играе и се чувствате уморени