Зеленчуковите лехи, овощните дървета, лозите, розите, лавандулата искат прецизно, екологично, равномерно формиране и обработка на междуредовите пространства

Екип на в. "Български фермер

Пролетната сеитбена кампания за зърнопроизводителите вече е на вратата им и след усилена подготовка в машинните паркове те са готови за нея.

Прегледани са и потегнати трактори, плугове, култиватори, торачки, пръскачки. Трябва само да изпръхне земята след дъждовете и машините ще навлязат масово в полето. Някъде това вече е станало.

Професионалистите знаят с какво, кога и как да работят, вече практикуват редовно и щадящи технологии. За да пазят плодородието на почвата, здравето на полето и околната среда. А новаците фермери, ако са прочели последните няколко броя на в. "Български фермер", имат първична информация за нужните им машини за подготовката на предстоящата сеитба на царевицата и слънчогледа.

Информация за необходимата за пролетта техника земеделските производители получиха и на Агра 2020.

В дните на изложението посетителите огледаха и оцениха актуални за настъпващия сезон машини, използвани и при орни, и при безорни технологии. На щандовете на производители и дилъри бяха застъпени различни модели многоцелеви култиватори и компактори от ново поколение.

Не по-малко бяха многофункционалните брани за обикновени полета, за стърнища и за слети повърхности. Тороразпръскващите машини и пръскачките също бяха добре представени.

Не бяха забравени и фрезите машините, които наред с култиваторите са основни средства за пролетните агротехнически мероприятия в зеленчуковите лехи, в овощните градини, лозовите насаждения, при култури като рози и лавандула, за подготовка на ливади и т.н. Все машини с ефективно и лесно ползване и за осъществяване на модерен, прецизен, успешен фарминг.

Известно е, че до седмица започват активната си работа и производителите на пролетните градински култури и земеделците, които се занимават с етерично-маслени насаждения.

В междуредовите пространства те навлизат с различни по големината си и предназначението си фрези. На шега някои ги наричат братовчеди на култиваторите и браните но техният характер е по-различен. Те обикновено са за по-малки площи, не каквито са, например, стотиците и хиляди декари на зърнените, на рапицата, на слънчогледа и т.н. Не се използват в тежки терени, където се пускат и работят по-големи комбинирани машини за предсеитбена почвообработка, след оран или на стърнища и при слети обработки.

По принцип те не изискват мощни трактори за агрегатиране, достатъчни са машини под сто конски сили, за да се оформят лехите за засяване на зеленчук или междуредовите пространства на лозя и градини.

С фрези се работи, за да се подравнят нивите, да се почистят и премахнат плевели и презимували неприятели в медуредията, да се разрохва и уплътнява почвата в тях. Работата се извършва в по-тесните междуредови пространства, по които могат да минават малки, специализирани трактори с мощност от 20 до 70-80 к.с.

Фрезите са най-разнообразни и по предназначение и по използвани в тях технологии. Има навесни, прикачни, роторни, ротационни странични, реверсивни, окопни, с кардан, с или без хидравлика, странични, едноредови и двуредови, автоматично отклоняващи се /овощарски или лозарски/, роторни верижни и т.н.

Обикновено имат по два-три работни органа и могат да работят със скорост около 20 км/час при зададена дълбочина около 12-18 см., зависи от марката и от предназначението им. За широка употреба от хоби фермери се произвеждат и малки мотофрези и мотокултиватори.

Чрез фрезоването се извършва прецизно подравняване и фина дообработка на почвата след пролетно култивиране и торене, подобрява се водният и въздушният баланс на почвата, гарантира се добър хранителен режим на растенията, успешно се обръща почвения слой без да се трамбова почвата под него, утвърждават специалистите.

Нещо повече, също успешно се третират и унищожават плевелите, които се появяват след есенните и последващите пролетни почвообработки в междуредията. Това става чрез различни устройства на първо място вертикални или хоризонтални фрези, обикновено навесни. Те имат предимството, че чрез тях плужната обработка може да се замести с разрохкване, реализирано чрез фрези при повторни минавания. И още, те могат във висока степен да подготвят най-подходящи сеитбени лехи за различни зеленчукови видове.

Според типа почва, климатичните особености в съответния район и мащабите на обработваните площи стопанинът избира подходяща машина от многото карданни, ротационни, реверсивни, хидравлични, окопни или автоматично отклоняващи се фрези. С нея той подравнява и изчиства зоните във вътрешноредовите пространства както при зеленчукови и розови насаждения, така и при овощни градини, лозя, лавандула и др. За своите пролетни грижи земеделецът има богат избор от най-нови модели фрези на достъпни цени, представени от такива известни в страната дилъри и производители на най-модерна техника като Меркурий Агро, Велико Търново, Земтех, Варна, СД "Драганови", Пловдив, Agro Vending Bulgaria, Кюстендил и др. Те предлагат на агропазара известни и доказали качествата си марки от Италия, Полша, Франция, Гърция, Германия и т.н. Добър прием имат фрезите на фирмата SP/SELMAR POLSKA/, които отговарят на изискванията за разнообразие и качество на обработките, и на екологичните правила, съобразени със "зеления курс" на ЕК. Това са машини, които не натоварват прекомерно поизтънелите възможности за инвестиции на земеделците, които все по-трудно оцеляват, борейки се и с промените във времето, и с капризите на пазара.