Те растат постоянно и са сериозно оръжие

Шпорите помагат на петлите по време на бой, защитавайки ги от неприятели. Те представляват особени рогови израстъци, приличащи на нокът. В основата си имат костна част, която враства към костта на крака. Отначало се появява малка издутина, която след това се развива и се превръща в шпора. Към 1-годишна възраст вече добре се вижда - тя стърчи на 90 градуса по отношение на крака. След това шпората расте по 1-1,5 см годишно, превръщайки се в сериозно оръжие. Така че по шпорите може да се определи възрастта на на петела, което е важно да се знае при покупката на птицата. Тъй като

шпорите растат непрекъснато

те периодично трябва да се намаляват, като се оставя само издатък с дължина 1-1,5 см.

За да го направите, ви трябват клещи. Хващаме края на шпората и леко се опитваме да въртим по посока на часовниковата стрелка. След това леко обратно на часовниковата стрелка. По време на въртенето леко дърпаме от крака навън. При положение че върхът на шпората не се откъсне, въртим още няколко пъти.

Ако при манипулацията в основата на шпората започне да кърви, тампонирайте мястото в кислородна вода. Няколко часа след това може да пуснете петела при кокошките.